L’actriu Elena Martín i la periodista Carme Gasull, Anxova d’Or i pregonera de la Festa de l’Anxova de l’Escala 2023

El pregó i el lliurament de l’Anxova d’Or es farà l’1 d’octubre a les 11.30h del matí, a la Punta, seguits d’una degustació popular d’anxoves a la Riba i una cantada d’havaneres amb el grup Oreig de Mar

Presentació de la Festa de l'Anxova 2023.

Presentació de la Festa de l'Anxova 2023. / Emporda.info

Emporda.info

L’actriu i directora de cinema Elena Martín i la periodista gastronòmica Carme Gasull han estat escollides aquest any pel sector anxover i l’Ajuntament de l’Escala com Anxova d’Or i pregonera, respectivament, de la Festa de l’Anxova 2023.

Elena Martín és la protagonista i directora de la pel·lícula Creatura, que es va rodar l’any passat a l’Escala i que s’acaba d’estrenar als cinemes. Precisament, la programació d’aquest any inclou una projecció de la pel·lícula el mateix dia de la Festa de l’Anxova, l’1 d’octubre, que es farà a l’Alfolí de la Sal a les 18h. La pregonera serà Carme Gasull, una reconeguda periodista de l’àmbit gastronòmic, que en nombroses ocasions ha escrit articles sobre el valor nutricional i gastronòmic de l’anxova de l’Escala.

El pregó i el lliurament de l’Anxova d’Or es farà l’1 d’octubre a les 11.30h del matí, a la Punta, seguits d’una degustació popular d’anxoves a la Riba i una cantada d’havaneres amb el grup Oreig de Mar.

Posa en valor l'anxova

Com sempre, la Festa de l'Anxova té un clau objectiu: posar en valor aquest típic producte escalenc. L'edició d'enguany, no serà una excepció. "Al municipi de l’Escala, dins de les ruïnes d’Empúries, a la ciutat grega, hi ha la factoria de salaons més antiga de Catalunya, que els arqueòlegs han datat en el segle I dC. Al llarg de generacions i generacions una mateixa indústria ha sobreviscut i ha fet prosperar el nostre poble, una indústria artesanal, tradicional, però alhora moderna i d’èxit que ocupa directament a més de dues-centes persones. Aquesta història ha fet de L’Escala un dels pocs pobles que tenen el seu nom associat a un producte gastronòmic, i és que darrere de cada pot d’anxoves hi ha una història que ve de molt lluny", remarca el regidor de Promoció Econòmica i Turística, Martí Guinart, el qual destaca també que "posant en valor l’anxova posem en valor la feina dels pescadors, valoritzem també la feina i la creativitat dels nostres cuiners, i allarguem la temporada turística amb un reclam de qualitat, que dona sortida a un producte excel·lent que s’elabora al nostre poble des de fa segles".

Alhora, la presidenta de la Unió de Saladors Històrics, Rosa Hostench, assegura que "el sector estar il·lusionat un any més amb la celebració de la Festa de l'Anxova i volem aprofitar per agraïr un cop més a tots els escalencs la tasca que fan sempre d'ambaixadors del nostre producte".

Ruta de la Tapa

Un any més, es programa també la Ruta de la Tapa de l’Anxova. Hi participaran un total de 25 locals, que oferiran les seves propostes basades en l’anxova. Aquest any, la ruta comença novament just abans de la Festa, el 29 de setembre, i es podran tastar les diferents elaboracions fins el 8 d’octubre.

Com és habitual, les persones que facin la ruta poden anar segellant un “passaport” a mesura que van tastant les diferents tapes. Qui ompli tot el passaport podrà votar per la millor tapa i la més original, a més d’entrar en el sorteig d’un àpat al restaurant El Celler de Can Roca. Qui provi 9 tapes de fora del nucli antic més dues del nucli, participa al sorteig de 5 vals de 50 euros per gastar als comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l’Escala (a consumir abans del 31 de desembre).

També es fa un concurs a Instagram amb les persones que pengin imatges de la ruta de la tapa amb les etiquetes #AnxovadelEscala i #visitlescala. El premi és un lot de productes d’anxova.