La Fira del Clown de Vilanova de la Muga celebra el dissabte 27 de maig, coincidint amb la jornada de reflexió, els primers deu anys d’existència i ho fa amb «un balanç molt positiu», com reconeix el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Peralada, Miquel Brugat. Una dècada durant la qual s’ha consolidat un públic fidel, principalment familiar, i s’han teixit vincles entre els veïns. D’aquests, destacar un grup de senyores jubilades que ultimen els darrers detalls de la decoració d’enguany. Una edició que inclou una dotzena de muntatges de companyies professionals, tant pallassos com artistes d’espectacles de carrer, i tallers on els assistents poden ser partícips. Entre les companyies convidades destaquen Pessic de Circ, Circ Vermut, els pallassos Claret Papiel, Ton Muntané, Albert Grau ‘Denguito’, Miquet Pallasso, els tallers de circ amb l’Escola de Circ de la Bisbal o el presentador d’enguany, el pallasso Pep Callau.

D'altra banda, la fira homenatjarà a la pallassa basca Maite Guevara que rebrà, minuts abans de presentar el seu espectacle !Qué buen día!, el Guardó Pallasso de l’Any 2023, en reconeixement a la seva trajectòria professional. El Pallasso de l’Any és un guardó que premia iniciatives, projectes, activitats i professionals que destaquin per la seva importància, trajectòria o repercussió en el món del pallasso i/o en la Fira del Clown de Vilanova de la Muga. Anteriorment han estat guardonats amb aquest premi el pallasso Claret Papiol (2012), la pallassa Pepa Plana (2013), a títol pòstum Joan Montanyes “Monti (2014), l’ONG Pallassos Sense Fronteres (2015), la companyia Pallassos d’hospital Pallapupas (2016), la companyia de Pallassos d’hospital XaropClown (2017), el pallasso Jordi Pesarrodona (2018), la Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà (2019) i el pallasso Jordi Saban Roy “Sabanni” (2022).

La fira, organitzada per l'Ajuntament de Peralada, compta amb el suport de la Diputació de Girona i del departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya i està adreçat a ''tots els públics” així com també als professionals del món del circ.