Figueres

Figueres celebra aquest mes la cinquena edició del Populària, la mostra biennal d’entitats d’arrel tradicional

Un total de dotze entitats locals de cultura popular participen en la mostra els dies 17, 24, 25 i 26 de març

Actuació de l’Agrupació Mediterrània Dansa.

Actuació de l’Agrupació Mediterrània Dansa. / Ajuntament de Figueres

Emporda.info

Populària, la mostra biennal d’entitats d’arrel tradicional i cultura popular que organitza l’Ajuntament de Figueres, celebra la cinquena edició enguany els dies divendres 17, divendres 24, dissabte 25 i diumenge 26 de març. La mostra compta amb la col·laboració del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, l’Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional, el Casino Menestral Figuerenc, l’Esbart Nova Dansa, l’Esbart Dansaire Mediterrània Dansa, l’Esbart Dansaire Figueres, el Grupo Folklórico Aires de mi Tierra, el Centro Cultural Boliviano Jatun Masis filial de Figueres, l’Associació Amics dels Gegants de Figueres, el Pubillatge Figueres, l’Associació local Gospel Tramunt.Cor i l’Associació Koundara Aide Badiar.

La mostra pretén impulsar i estimular la participació i creació d’activitat d’arrel i tradicional a la ciutat, a través del foment de l'exhibició de les propostes del teixit associatiu de cultura popular de Figueres.

Figueres vol assumir un compromís amb la contemporaneïtat en totes les seves expressions culturals trobant i habilitant els espais, físics i conceptuals, per l’aposta, la creació i la difusió d’expressions artístiques i culturals. Aquest fet no implica renunciar a les tradicions, sinó aplicar-ne una mirada renovada trobant noves formes de lectura i experimentació; si la contemporaneïtat és el present, la tradició és l’empremta que el passat ha deixat. És des d’aquesta perspectiva que es potencia l’activitat de cultura popular de les entitats figuerenques, perquè puguin expressar i desenvolupar lliurement les seves creacions contemporànies des d’una base d’arrel tradicional, i amb un relleu generacional que mantingui viu l’esperit popular.

Les edicions anteriors varen coincidir amb algun esdeveniment o commemoració especial dins l’àmbit de la cultura popular: trobada de trabucaires el 2015, bicentenari del naixement de Pep Ventura i capitalitat de la sardana a Figueres el 2017 i II fira del món geganter de les comarques gironines el 2019. La quarta edició en període de pandèmia, i aquesta cinquena edició, es celebra a través del fil conductor que genera la música com a element d’identitat de la cultura popular.

[object Object][object Object][object Object]
  • Presentació de llibre Pep Ventura: Del mite a la realitat de Jaume Nonell Juncosa, a càrrec d’Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, Jaume Nonell, autor del llibre, Anna Costal, musicòloga, autora del pròleg del llibre i autora d’Això no és una biografia de Pep Ventura, Montserrat Mauné, presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura. Conduirà l’acte Àngel Madrià, director d’Editorial Gavarres.
  • Actuació de tenores amb peces musicals de Pep Ventura, a càrrec de Jordi Molina, Anna Costal, Maria Antònia Pujol i Oriol Martínez.
[object Object][object Object]
  • Concert i ball de plaça a càrrec de Mini-Stress.
  • Concert de música tradicional i música d’arrel amb instruments tradicionals i dinàmica de ball tradicional a plaça.
[object Object][object Object]
  • Tallers sobre el mon geganter: “Vine a fer ballar el capgròs” / Taller de tocar tabals / Tallers lúdics per a mainada

Plaça Josep Pla| 12 h

  • Concert de Gospel a càrrec de Gospel Tramunt.Cor.
[object Object]

  • Davant Arxiu Municipal. Concentració cercavila Populària. Cercavila de totes les entitats de cultura popular encapçalada pels gegants i capgrossos de Figueres.
[object Object]
  • Ball de plaça dels Gegants i capgrossos de Figueres.
[object Object]
  • Pubilla o hereu per un dia! Activitats relacionades amb el pubillatge a càrrec de Pubillatge Figueres.
[object Object]

Roda d’esbarts de Catalunya, a càrrec de l’Esbart Dansaire Nova Dansa i L’Esbart Sant Jordi de l’Orfeó Badaloní.

[object Object]

  • Exhibició de danses tradicionals i sardanes a càrrec d’Agrupació Mediterrània Dansa.
[object Object]
  • Exhibició de danses tradicionals a càrrec de l’Esbart Dansaire de Figueres i la Colla bastonera Els Picots del Fluvià.

Rambla de Figueres | 19.30 h

  • Exhibició de danses tradicionals de Bolívia amb el Salay Jatukmasi i de Colombia amb els folklòrics de la regió, a càrrec del Grupo Aires de mi Tierra i el Centro Cultural Boliviano Jatun Masis Filial de Figueres.
[object Object][object Object]
  • Ofrena floral al panteó de figuerencs il·lustres on hi reposa Pep Ventura per commemorar el 148è aniversari de la seva mort.
[object Object]
  • Audició i ballada de sardanes amb la Cobla Rossinyolets per commemorar el 148è aniversari de la mort de Pep Ventura.
[object Object]
  • Concert Vermut a càrrec de Quarts de Tres.
[object Object]
  • Desfilada de roba tradicionalLeppi i musica guineana a càrrec de l’Associació Koundara Aide Badiar.