Fa divuit anys que les Ampes de les escoles de Figueres, coordinades per l´artista Ettore Battaglia, van engegar una iniciativa singular, la rua infantil. Primer, la proposta va restar vinculada al Carnaval i, després, ja va ubicar-se dins el programa de Fires on s´ha mantingut fins ara com un dels actes amb més singularitat i personalitat. Aquest diumenge, doncs, la rua arriba a la majoria d´edat amb molt bona salut i dedicant la seva temàtica al món dels oficis. "Aquest és un tema que dona molt de joc i es potencia amb les coreografies que s´estan preparant", reconeix Battaglia.

La rua, que recorre des de l´escola Sant Pau fins a la plaça Catalunya, mou unes 1.200 persones vinculades a onze escoles que participen a través de les associacions de pares i mares. Es tracta del Josep Pallach (inventors); Maria Àngels Anglada (bombers); Salvador Dalí (jardiners); La Salle (astronautes); Escolàpies (conductors de vehicles); L´Amistat (pintors artístics); Cor de Maria (músics de cobla); Carme Guasch (constructors); Joaquim Cusí (artistes del circ); Parc de les Aigües (flequers) i Sant Pau (sanitaris).

Aquest any, s´ha treballat principalment amb cartró i altres materials i s´ha deixat una mica més al marge l´escuma, molt present en l´edició passada. Malgrat que no hi haurà tants elements de grans dimensions, s´han creat estructures que donaran molt de joc com ambulàncies, cotxes de carreres, motos i coets. També hi haurà dues carrosses treballades pel Cor de Maria i el Carme Guasch. Battaglia exalça els valors de la rua: "molta gent ha après d´aquesta experiència; la rua té molts beneficis com les relacions entre les persones, això enriqueix molt".