El G-7 exigeix a Rússia “aclarir totalment” les circumstàncies de la mort de Navalni

El grup treballa per assolir un “alto al foc” a Gaza i veu “urgent” resoldre la “catastròfica situació humanitària”

Els ministres d'Exteriors del G7 i l'Alt Representant de Política Exterior de la UE

Els ministres d'Exteriors del G7 i l'Alt Representant de Política Exterior de la UE / ACN

ACN

Els ministres d’Exteriors del G-7 han condemnat aquest dissabte la mort de l’opositor rus Alexei Navalni i han reclamat a Rússia “aclarir-ne totalment les circumstàncies”. Després d’una reunió informal als marges de la Conferència de Seguretat de Múnic, els responsables d’Exteriors del Canadà, França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, els Estats Units i la Unió Europea també han expressat el seu suport “incondicional” a Ucraïna i la determinació per “continuar coordinant” el suport “militar, financer, polític, humanitari i de desenvolupament”. Pel que fa a Gaza, el G-7 ha dit que treballa per aconseguir “pauses humanitàries” que permetin un “alto al foc” i veu “urgent” resoldre “la catastròfica situació humanitària”.

Segons ha explicat el ministre d’Exteriors d’Itàlia, que ostenta la presidència de torn del G-7, els països han condemnat també “la retòrica nuclear irresponsable de Rússia”. 

Pel que fa a Gaza, el ministre Antonio Tajani ha dit en roda de premsa que cal acabar amb la “carnisseria” actual. En el comunicat oficial, el G-7 parla de prendre “accions urgents per fer front a la catastròfica crisi humanitària”, especialment per l’1,5 milions de palestins que són a Rafah. 

En aquest sentit, el G-7 expressa “profunda preocupació per les conseqüències potencialment devastadores en la població civil d’una operació militar a gran escala d’Israel” a Rafah. Per això, demanen “corredors humanitaris” i admeten “preocupació” pel risc d’un desplaçament forçós de palestins “fora de Gaza”. 

“Els membres del G-7 han expressat la seva intenció de treballar per pauses prolongades i duradores de les hostilitats que permetin assolir un alto al foc sostenible”, assenyala el comunicat difós per Itàlia. 

Així mateix, el G-7 ha reiterat el seu suport per la solució dels dos estats.