Els Estats Units veten la treva a Gaza demanada pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides

El representant nordamericà vota en contra una resolució que rep el suport de la majoria de països

Imatge d'arxiu de la guerra de Gaza

Imatge d'arxiu de la guerra de Gaza / Europa Press/Contacto/Omar Ashtawy

ACN

Els Estats Units han impedit que prosperés l’acord per un alto el foc a Gaza al Consell de Seguretat de les Nacions Unides celebrat aquest divendres. El secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, havia convocat la votació invocant l’article 99 de la carta fundacional, una mesura no adoptada des de feia dècades, la qual adverteix sobre possibles amenaces a la pau mundial. Guterres avisava que el sistema sanitari està col·lapsat i que les condicions actuals impedeixen l’ajuda humanitària.

El representant dels Estats Units, Robert Wood, ha exercit el dret a veto argumentant que la treva “només plantaria la llavor d’una propera guerra”. Hi ha hagut 13 vots a favor i l’abstenció del Regne Unit.

La resolució per acordar la treva l’havien impulsat els Emirats Àrabs amb el suport de desenes de països. És la segona vegada que els Estats Units veten un alto el foc a la franja.

Quan s’han complert dos mesos de l’esclat del conflicte entre Israel i Hamàs, ahir dijous el govern palestí xifrava en prop de 17.200 les víctimes mortals.