Guerra al Pròxim Orient

La UE condemna Hamàs i demana a Israel que es defensi d’acord amb el dret internacional

Els Vint-i-set insten la milícia palestina perquè alliberi de forma immediata tots els ostatges «sense cap condició prèvia»

Silvia Martinez

La UE condemna en els termes més enèrgics possibles Hamàs i els seus brutals i indiscriminats atacs terroristes a tot Israel i deplora profundament la pèrdua de vides. «No hi ha justificació per al terror». Insisteixen en el dret d’Israel a defensar-se «de conformitat amb el dret humanitari i internacional davant atacs tan violents i indiscriminats» i reiteren alhora la importància de «garantir la protecció de tots els civils en tot moment de conformitat amb el Dret Internacional Humanitari».

En un missatge destinat a acabar amb la cacofonia dels últims dies i llançar un missatge d’unitat, els Vint-i-set, que celebraran una videoconferència d’urgència aquest dimarts a la tarda, insten Hamàs perquè alliberi de forma immediata tots els ostatges «sense cap condició prèvia». 

Els Vint-i-set també reiteren la importància de garantir que l’ajuda humanitària urgent arribi als ciutadans de la Franja de Gaza. «Estem disposats a continuar recolzant els civils més necessitats de Gaza en coordinació amb els nostres socis, garantint que les organitzacions terroristes no abusin d’aquesta assistència. És crucial evitar una escalada regional», adverteixen.

En la declaració, negociada pel gabinet del president del Consell Europeu, Charles Michel, durant tot el cap de setmana els governs europeus insisteixen que la UE continua compromesa amb una pau duradora i sostenible basada en la solució de dos estats. «Remarquem la necessitat de col·laborar àmpliament amb les autoritats palestines legítimes, així com amb socis regionals i internacionals que podrien exercir un paper positiu per prevenir una escalada més gran», acaba dient el comunicat.