Filadèlfia pagarà 8 milions d'euros per la brutalitat policial durant les protestes per la mort de George Floyd

Policies de Portland, EUA, discutint amb un manifestant durant unes protestes pel Black Lives Matter

Policies de Portland, EUA, discutint amb un manifestant durant unes protestes pel Black Lives Matter / EP/Mark Mckenna/ZUMA Wire/dpa

EP

La Policia de Filadèlfia ha acordat indemnitzar amb 9,25 milions de dòlars (8,6 milions d'euros) alguns dels manifestants que van protestar a la ciutat l'any 2020 després de la mort de George Floyd. Ho fa reconeixent l'ús de la força "excessiva i irracional" contra ells.

L'acord arriba després de la denúncia de 343 querellants que al·legaven que l'actuació policial durant les protestes els va provocar ferides físiques que, en alguns casos, van requerir de tractament mèdic i hospitalització, així com angoixa emocional", segons detalla la denúncia i reporta la CNN.

Els agents de la Policia de Filadèlfia van utilitzar "gas lacrimogen, spray de pebre i bales de goma" i també, "en alguns casos, es va arrestar participants i vianants" durant les protestes contra la brutalitat policial sota el lema 'Black Lives Matter'.

L'acord, això sí, no inclou una admissió de culpa per part dels agents, però sí que accepten deixar de participar al programa 1033, un programa federal que, segons la Fundació de Defensa Legal, que participava com a denunciant en el cas, "serveix per armar a policies locals i de l'estat amb equipament i armes militars".

Aquest acord, ha al·legat el fons, és un "acord sense precedents" en matèria de denúncies per ús d'una força policial excessiva, i pot obrir el camí a altres denúncies similars als Estats Units.

La ciutat de Filadèlfia va ser una de les més actives en les protestes contra la brutalitat policial després de la mort de George Floyd va morir a l'estat de Minnesota, a causa d'una aturada cardíaca després que l'agent Derek Chauvin li oprimís el coll durant més de nou minuts.