La líder del partit ultradretà Germans d'Itàlia (FdI), Giorgia Meloni, es perfila com a primera ministra del país, després que els resultats provisionals confirmin que és la candidata més votada en la jornada electoral d'aquest diumenge.

Amb més del 90% de les paperetes escrutades --tant pel Senat com per al Congrés dels Diputats--, l'FdI ha aconseguit el 26,5% dels vots, seguit del Partit Democràtic, d'Enrico Letta, amb el 19,4%, i el Moviment 5 Estrelles, de Giuseppe Conte, en tercer lloc amb el 14,8% dels votants.

La Lliga de Matteo Salvini hauria aconseguit el 9% i Forza Itàlia, de Silvio Berlusconi, el 8%. No obstant això, cap dels dos han valorat de moment els resultats electorals.

El bloc de dretes -Meloni, Salvini, Berlusconi- aconseguiria la majoria absoluta en ambdues càmeres, amb el 44%, enfront del 26% del centre-esquerra.

Quan es publiquin les dades definitives, Meloni haurà de reunir-se amb els seus socis de coalició per aconseguir un acord que li permeti col·locar-se com a primera ministra del país.

La presidenta de l'FdI ha demanat en una declaració institucional la nit del diumenge la direcció del proper govern italià. "Ha arribat una indicació clara dels italians d'un govern de centre-dreta dirigit pels Germans d'Itàlia", ha afirmat davant els seus seguidors a l'Hotel Parco dei Principi a Roma.

El filtre del President de la República

En el cas que Meloni aconsegueixi el suport dels seus socis, ha de superar també el filtre del president de la República, que pot vetar ministres si considera que no són aptes per al càrrec.

El Partit Democràtic ha obtingut el segon lloc, però la majoria del bloc de dretes el situa com a opositor. El seu líder no ha fet declaracions públiques després de la votació, mentre que s'espera que aparegui davant les càmeres a migdia d'aquest dilluns. La portaveu del PD al Parlament és l'única que ha donat explicacions, en reconèixer la derrota electoral.

El M5S ha culpat el PD de la falta d'unitat en el bloc de l'esquerra. El seu candidat, Conte, ha afirmat que el seu partit farà una oposició progressista i democràtica i ha celebrat el seu lloc, ja que els sondejos apuntaven a la desaparició de la formació.

El líder de Compromís Cívic, Luigi di Maio, que actualment és el ministre d'Exteriors però que s'ha presentat a les eleccions en un nou partit després d'abandonar el M5S, s'ha quedat fora del Parlament italià. El seu oponent de M5S, Sergio Costa, l'ha derrotat en el seu escó per Nàpols. A més, el seu partit hauria aconseguit menys de l'1 per cent de les paperetes.

Participació

L'abstenció ha marcat aquestes eleccions, ja que el país ha registrat la xifra més baixa de participació des que es va implantar el sistema democràtic.

Han anat a les urnes únicament el 63,91%, mentre que el 2018 es va assolir un 73%, nou punts percentuals de diferència.

Els representants d'ultradreta de països europeus han celebrat el resultat, com el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki; l'eurodiputat del partit de Marine Lepen Jordan Bardella; l'assessor polític de l'hongarès Viktor Orbán; el francès Eric Zemmour; la vicepresidenta del partit alemany AfD, Beatrix von Storch; o Santiago Abascal (Vox).