Conflicte bèl·lic Rússia - Ucraïna

L'ONU xifra en almenys 136 els civils morts a Ucraïna per l'atac rus, dels quals 13 són nens

ACNUR eleva el nombre de refugiats ucraïnesos a 660.000 persones

Un cotxe cremat davant d'un edifici militar bombardejat a Okhtyrka, a la regió de Sumy

Un cotxe cremat davant d'un edifici militar bombardejat a Okhtyrka, a la regió de Sumy / ACN

ACN - Nazaret Romero / Marta Vidal

L'ONU xifra en 136 els civils morts a Ucraïna com a conseqüència de la invasió de Rússia des del 24 de febrer. Segons dades de l'oficina de Drets Humans de l'organisme, 13 dels morts són nens. Pel que fa als ferits, la xifra se situa en 400, dels quals 26 són nens. La majoria de les víctimes han estat causades per l'ús d'armes explosives amb gran àrea d'impacte, com bombardejos d'artilleria pesada i sistemes de llançament de coets múltiples, a més d'atacs aeris. L'organisme alerta, però, que aquestes són només les víctimes que han pogut registrar i que "probablement" la xifra real és "molt més alta". L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ha ascendit fins a 660.00 la xifra de refugiats ucraïnesos.

Pel que fa a Rússia, l'oficina de Drets Humans de l'ONU ha registrat 6.400 detencions en protestes contra la guerra des del passat dijous. "Entenem que la majoria són alliberats hores després, alguns pagant una multa, però altres afronten fins a 25 dies de presó", apunta.

Després d'actualitzar la xifra de refugiats ucraïnesos que van cap a pïsos veïns a 660.000, la portaveu de l'organització, Shabia Mantoo, ha advertit que si la situació continua desenvolupant-se al mateix ritme pot tenir lloc la crisi de refugiats "més greu" a Europa en l'últim segle.

Shabia Mantoo ha explicat que la majoria de refugiats s'han desplaçat a Polònia, Hongria, Moldàvia, Romania i Eslovàquia, i ha instat als governs dels països europeus a garantir l'accés als seus territoris per totes les persones que fugen d'Ucraïna, "sense discriminació contra cap persona o grup". En el comunicat emès per ACNUR, també confirmen que estan mobilitzant recursos per respondre de manera "ràpida i eficaç".