Com accedir als fons europeus com a pime?
00%
Carregant
Un projecte amb:  

Com accedir als fons europeus com a pime?

keyboard_arrow_down
Com accedir als fons europeus com a pime?

Els experts recomanen anticipació per plantejar el projecte i ajudar-se de consultores i entitats financeres per presentar les propostes

Per: Lorena Martín

Aquest maig es compleixen dos anys des que la Unió Europea va anunciar el llançament dels fons europeus Next Generation EU. Espanya rebrà 140.000 milions d'euros entre el 2021 i el 2026 per donar suport a tota mena de projectes d'empreses, administració i ciutadans, sempre que compleixin una base de sostenibilitat i digitalització. A l'abril, de fet, Espanya es va convertir en el primer país de la Unió a fer la petició del segon tram d'ajudes per valor de 12.000 euros, després de captar un prefinançament de 9.036 milions d'euros i un primer tram de 10.000 milions al llarg del 2021. Les petites i mitjanes empreses conformen el 99% del teixit productiu del país i moltes ja han rebut part dels fons. Però, com hi han pogut accedir?

L'objectiu és que puguin augmentar la productivitat, generar ocupació, millorar les seves capacitats i avantatge competitiu, així com adaptar-se als canvis tecnològics. Per això, els experts recomanen consultar periòdicament si hi ha noves convocatòries per poder rebre ajudes a fons perdut o préstecs. El gran repte i oportunitat del pla de recuperació és que “hi ha un gran volum de convocatòries per obtenir ajuts. Se n'han obert 666 fins ara de 31 organismes diferents”, explica Xavier Elizondo, responsable de l'Oficina Next Generation de l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (Acció). L'oficina es dedica a assessorar les empreses mitjançant ‘webinars’, jornades informatives i assessorament tècnic en relació amb els fons europeus. "Tenim un servei d'alertes al qual les organitzacions es poden apuntar per la web, indicant les temàtiques d'interès i rebre un avís quan es llança una convocatòria", afegeix.

Gràcies a un servei d'alertes similar, l'empresa Detnov -de 49 treballadors- es va adonar que se n'havia obert una que li encaixava. “Ens va sorprendre a l'agost, però estàvem alerta”, explica Héctor Ortiz, director general de la companyia. Quatre mesos més tard, l'empresa dedicada a la creació de sistemes de detecció d'incendis situada a Viladecans va rebre 390.000 euros per millorar les bateries que fan servir per als seus productes, allargant-ne el cicle de vida i reduint-ne el consum.

Ortiz insisteix que “és possible” accedir als fons per part de les pimes, encara que cal documentar adequadament aspectes com el pressupost, els proveïdors o els materials, i justificar cada apartat, sempre depenent de cada cas concret.

L'anticipació marcarà la diferència i farà que la proposta tingui èxit o no. I la part que necessita més elaboració és la memòria. Aquesta inclou la part més tècnica amb aspectes com la definició de l'avantatge competitiu, la manera com s'implantarà la solució, com es justifica segons la capacitat de l'empresa, així com l'impacte previst a l'entorn, segons Mario Carabaño, soci de consultoria de Sector Públic de Grant Thorton. Tot, acompanyat de documents econòmics i financers que donen suport a la proposta, com ara comptes de resultats, balanços o experiència en projectes similars.

Per ajudar les empreses en aquest procés, hi ha una xarxa de consultores, cambres de comerç, àrees d'innovació i emprenedoria d'ajuntaments i entitats financeres que ajuden les pimes a apostar pels fons. "És convenient demanar ajuda perquè es tracta d´un entorn que té unes regles complexes", segons explica Carabaño.

Dipòsits de plàstic i estampació digital

Veure la publicació al BOE va ser “casualitat” per al director financer de l'empresa de dipòsits de plàstic bufat Blow Molding System (BMS), Josep Muntasell. “Per sort ja teníem el projecte estudiat”, explica. L'empresa, que té una fàbrica a Caldes de Montbui i una altra a Valladolid, va presentar un pla centrat en l'estalvi energètic per un valor total de 600.000 euros, 15.000 dels quals els va rebre en forma de préstec i 95.000 euros com a subvenció. Amb uns 86 treballadors i clients com Piaggio, BMW o KTM, espera un creixement de vendes del 30% aquest any i un 20% per a l’any vinent, segons el director financer. No prou satisfets d’haver obtingut fons europeus per a un projecte, ja estan treballant en un segon, aquesta vegada relacionat amb l'hidrogen com a combustible, tot i que encara està en fase de disseny.

L'empresa dedicada a l'estampació digital pigmentària Texia també ha captat una part dels fons europeus. En el seu cas, ja “feia dos anys” que havia fet un pla d'inversió tecnològica i de sostenibilitat, segons explica Marcos Guasch, director financer de l'empresa. Amb 75 treballadors i situada a Monistrol de Montserrat, l'empresa va decidir desenvolupar l'estampació seca sense petjada hídrica, a més d'adoptar tints pigmentaris naturals. Això li ha permès créixer i ser més respectuosa amb el medi ambient, amb una ajuda de 168.000 euros com a subvenció i 505.000 com a préstec.