Les comarques gironines registren un robatori en un comerç cada deu hores

El cost mitjà d’un robatori és de 1.866 euros i converteix la demarcació en la setena de l’Estat amb les despeses més altes

El vidre d'una perruqueria de Blanes on van robar.

El vidre d'una perruqueria de Blanes on van robar. / MOSSOS

Eva Batlle

Les comarques de Girona registren de mitjana un robatori cada 10 hores, 37 minuts i 52 segons. Aquesta és la conclusió d’un estudi d’Unespa (Unió Espanyola d’Entitats Asseguradores i Reasseguradores) anomenat Els incidents patrimonials a Espanya. Les asseguradores han elaborat un informe sobre els incidents que es produeixen tant en comerços, domicilis i comunitats de veïns. Posen dades sobre la taula dels robatoris en comerços assegurats i la despesa que els suposa. 

A més, apunten que el robatoris és el quart succés que suposa més risc pels establiments. Aquest tipus d’incident va repercutir durant l’any passat en 48 milions d’euros de despesa a les asseguradores. Això representa 132.895 euros cada dia. 

Durant el 2022 els comerços gironins que compten amb assegurança van patir 824 robatoris. És una xifra elevada si es té en compte que és l’onzena província que en va registrar més durant el 2022. La llista l’encapçala una altra província catalana, la de Barcelona amb 6.485 robatoris. Això representa que en aquesta zona hi ha un fet d’aquest tipus cada hora, 21 minuts i tres segons. Per sota hi ha Madrid i a poca distància amb 5.965 robatoris. Això suposa que hi ha un succés cada hora, 28 minuts i set segons.

El tercer lloc ja és per València a molta distància. S’hi van registrar 1.947 robatoris d’aquest tipus l’any passat. Cosa que representa que cada cinc hores 13 minuts i 25 segons pateixes un robatori d’aquestes característiques.

A l’altra banda de la balança hi ha Sòria amb 34 casos el 2022 i Segòvia amb 38. Aquí els robatoris per tant es produeixen amb menys freqüència. En el cas de Sòria cada 10 dies, 17 hores, 38 minuts i 49 segons, indica l’informe.

Setena en costos

D’altra banda, aquest estudi també ha avaluat el cost que representa un robatori per l’asseguradora. Toledo és on hi va haver la mitjana més elevada amb 2.120,61 euros i la van seguir les des Guadalajara (2.003,33 euros), Palència (1.938,73 euros) i Jaen (1.921, 73 euros). Per trobar la província de Girona no cal baixar massa en aquesta llista ja que ocupa el lloc número 7 de províncies on hi ha els robatoris amb cost més elevat. En total, a la mitjan és de 1.866,61 en comerços d’aquesta província.

 A la part baixa del llistat hi ha les províncies de Zamora (777,94 euros) i Segòvia (623,18 euros).

El nombre de contratemps patits pels comerços assegurats el 2022 va estar al voltant dels 465.000, segons les dades d’Unespa. Això equival que un comerç pateix un incident cada tres anys i tres mesos, com a mitjana. En comerços, els robatoris van ser el quart risc més freqüent, després de les goteres, els trencaments de vidres i els danys elèctrics, indica aquest informe.

Subscriu-te per seguir llegint