L’excés de pes segueix a l’alça i ja afecta més d’un terç de nens gironins

L’obesitat guanya terreny i afecta el 12,4% dels infants de menys de 14 anys, tot i que el percentatge és dels més baixos de Catalunya

Augmenta el sedentarisme i el consum de productes hipercalòrics

Diversos nens reprenent el curs escolar d’enguany. | ANIOL RESCLOSA

Diversos nens reprenent el curs escolar d’enguany. | ANIOL RESCLOSA

Laura Teixidor

Més d’una tercera part d’infants gironins pateix un excés de pes, segons les dades de l’Enquesta de Salut 2021-2022. Aquesta eina del Departament de Salut permet recollir informació de la població sobre la salut, els estils de vida i l’ús dels serveis sanitaris a partir de diverses entrevistes. Concretament, el 33,8% de la població de 0 a 14 anys de la Regió Sanitària de Girona pesa més del llindar de la normalitat, gairebé quatre punts més que l’any passat. Si es desglossa el percentatge, el 21,4% té sobrepès i el 12,4% té obesitat. L’any passat, el sobrepès afectava el 19,3% de nens i l’obesitat, el 10,8%.

Tot i la magnitud de la dada, se situa entre els percentatges més baixos de Catalunya. Malgrat tot, retalla distàncies respecte a la mitjana de tot el territori, que és del 35,5%, en comparació a l’any passat, quan hi havia més de 6 punts de distància. També cal tenir present que la mitjana catalana ha baixat lleugerament. 

La regió sanitària amb el percentatge més elevat és el de Terres de l’Ebre, amb un 44,1%, més de deu punts més que Girona. El percentatge d’obesitat més elevat correspon al Camp de Tarragona, amb un percentatge del 17,9%

Paral·lelament, tot i que el percentatge és relativament baix, Girona és la tercera regió sanitària amb més infants que tenen infrapès, amb un 8,9% del total. La xifra ha baixat lleugerament respecte a l’any passat, quan el percentatge era del 10,2%. La mitjana catalana és del 7,8%. Finalment, el 57,3% dels enquestats tenen un pes que se situa dins el llindar de la normalitat.

Pel que fa a les dades per sexe, la diferència més destacada és la del normopès i sobrepès. En el primer cas, el percentatge en els nens és del 62,2% i, en les nenes, del 52,3%. En el segon cas, el percentatge en els nens és del 18,8% i, en les nenes, del 24,1%.

Activitats d'oci i dieta

L’enquesta també recull dades sobre els hàbits dels infants, com el tipus d’activitats d’oci que practiquen o la dieta que segueixen habitualment. Així, les dades de la conselleria apunten que la proporció de nens a Girona que opta per un oci actiu és del 33,5%, quatre punts menys que l’any passat.

Pel que fa al consum freqüent de productes hipercalòrics en la població de 3 a 14 anys, com les begudes amb sucre o els aliments processats, la dada augmenta dos punts respecte a l’any passat fins al 23,5% una proporció més baixa que la mitjana catalana, que és del 28,2%.

Girona se situa també entre les regions sanitàries on els nens mengen més verdura i hortalisses, només per darrere de la ciutat de Barcelona. El 24% de la població infantil gironina menja almenys dues o més racions d’aquests aliments cada dia.

Respecte a l’exercici físic, sis de cada deu gironins va a l’escola o institut a peu i més del 30% ho fa amb moto o bicicleta. Per altra banda, una de les pràctiques que cada vegada creix més en la població de 3 a 14 anys és la de jugar amb videojocs o a l’ordinador, amb una mitjana de 91,7 minuts al dia, 5 més que l’any passat.

Els gironins són els que prenen llet materna més temps

Una altra dada d’interès vinculada a l’alimentació és l’alletament matern. En el cas de Girona, com a curiositat, és on els infants s’alimenten més temps de llet materna, ja que el 43,3% en gaudeixen fins als dotze mesos o més. El percentatge baixa quatre punts respecte a l’any passat però es continua mantenint com el més elevat de Catalunya. La mitjana global és del 39,8% i la regió sanitària que té el percentatge més baix de Catalunya és l’Alt Pirineu i Aran, amb el 34,4%. En el cas de Girona, el 10,4% va rebre llet materna per últim cop entre els sis i nou mesos.

Subscriu-te per seguir llegint