Un gironí, desesperat perquè fa un any que espera l’autòpsia de la seva dona

Va morir l’estiu passat a Platja d’Aro, sense una explicació clara, i encara no té els resultats

Exterior dels jutjats de Sant Feliu de Guíxols.

Exterior dels jutjats de Sant Feliu de Guíxols. / ANIOL RESCLOSA

DDG

Paquita Corral és una dona de 57 anys que va morir entre el 20 i el 21 de juliol de l’any passat en un apartament de Platja d’Aro. Tal com indiquen des de la Cadena Ser, el seu home, Víctor Sabarté, truca cada setmana a la secció F dels Jutjats de Sant Feliu de Guíxols perquè encara no ha aconseguit els resultats de l’autòpsia. Sabarté explica que la funcionària que l’atén cada vegada que truca «em diu que està en procés. I que l’únic que pot fer és reclamar els resultats a l’Institut Nacional de Toxicologia (INTFC). Però és clar, jo vaig trucant i resulta que aquesta reclamació no la fa mai, perquè diu que té molta feina i que té moltes altres coses més urgents per fer». Lamenta que «va passant el temps i encara no coneixem els resultats».

El dimecres 20 de juliol Corral va anar a Barcelona a veure a la seva filla i al fisioterapeuta, però una vegada va sortir ja no es trobava bé. La seva filla, Raquel Sabarté, explica que llavors la seva mare va anar a Platja d’Aro i «allà la cosa va anar a pitjor». «Tenia vòmits i feia el pipí una mica vermell i va decidir trucar al CAP. Li va explicar els símptomes al metge que la va atendre i, per telèfon, li van diagnosticar cistitis, una infecció d’orina. Li van fer una recepta per un medicament, però l’havia d’anar a recollir de forma presencial». Més tard, Sabarté va rebre una nota de veu de la seva mare en el qual li explicava el diagnòstic que li havia fet el CAP per telèfon i que «no s’hi veia amb cor» per sortir al carrer.

La Cadena Ser explica que l’endemà al matí, com que Corral no contestava al telèfon, Víctor Sabarté va sortir de la seva feina, en una empresa de Girona, per anar a Platja d’Aro. En arribar es va trobar a la seva dona sense vida a l’apartament. «Es veia que havia passat molt mala nit, per moltes coses que vaig veure al pis» relata Sabarté. En conèixer la notícia la seva filla també es va dirigir cap a Platja d’Aro. Un cop allà va revisar el telèfon de la seva mare per intentar saber què va fer durant les últimes hores. «Al registre hi havia la trucada a l’ambulatori i també una altra trucada d’un minut de durada a la policia local. Possiblement, volia demanar ajuda perquè algú li portés el medicament que necessitava i mai va poder anar a buscar».

Determinar les causes

En el seu moment el jutjat de Sant Feliu de Guíxols va obrir diligències i va demanar l’autòpsia de Corral. La Cadena Ser detalla que els forenses van emetre un informe preliminar, però que encara falta un estudi histopatològic per poder determinar les causes de la mort de la dona. Es tracta d’unes analítiques que, normalment, s’obtenen en poques setmanes, però en aquest cas encara no han arribat. L’encarregat d’entregar-les és l’Institut Nacional de Toxicologia, que depèn del Ministeri de Justícia.

Possible negligència

La mort de Paquita Corral encara avui no té una explicació clara i la seva família no sap si potser hi va haver negligència per part del CAP que la va atendre.

 Raquel Sabarté explica que «estic fent teràpia des de fa mesos». «Estic treballant per poder anar superant la mort de la mare. El fet de no tenir encara aquests informes, que estiguin trigant tant... això pot ser contraproduent, tinc por de tornar enrere. Que quan arribin els resultats, ho remoguin tot i jo em torni a fer preguntes» declara Sabarté.

La Generalitat ha confirmat a la Cadena Ser que l’Institut de Medicina Legal va sol·licitar les proves a la seu de Barcelona de l’INTFC, que depèn del Ministeri de Justícia. L’organisme fa més d’un any que no entrega els resultats, però el Jutjat de Sant Feliu de Guíxols tampoc els reclama.