Aquest radar empordanès és el segon que més multa de Catalunya

De mitjana, fotografia uns 160 vehicles cada dia que superen els límits de velocitat

A Catalunya se sanciona un vehicle per excés de velocitat cada 42 segons

El segon radar que més multes posa de Catalunya.

El segon radar que més multes posa de Catalunya. / Xavier Pi/ACN

Xavier Pi/Guifre Jordán

El Servei Català de Trànsit (SCT) va interposar 758.659 multes per excés de velocitat arreu del país l'any passat, és a dir, una mitjana d'una sanció cada 42 segons. L'import reclamat per l'autoritat als infractors en total va arribar als 83 milions d'euros. Trànsit nega un afany recaptatori i justifica els 200 radars en funcionament, 40 dels quals de tram, redueixen els accidents amb morts o ferits greus "entre el 65% i el 80%" a les zones on hi ha cinemòmetres.

A les comarques gironines, s'ubica el segon radar de Catalunya que més multa. És el que es troba a la C-31 en sentit nord, just després de la sortida que porta cap a s'Agaró i Castell d'Aro. Aquí, el límit de velocitat és de 80 km/h i, durant el 2022, va posar 57.927 sancions (que traslladades en euros sumen 6,52 milions d'euros). De mitjana, aquest radar fotografia uns 160 vehicles cada dia que superen els límits de velocitat. I, de fet, si es mira l'històric, les multes de velocitat en aquest punt del Baix Empordà no han parat de créixer en els últims cinc anys. El 2021, amb aquest radar es van interposar 44.293 sancions. El 2020, en plena pandèmia, la xifra va ser de 27.349; el 2019, de 22.434; i el 2018, de 16.401.

El radar que més multa de Catalunya

El radar de tram de l'AP-7 entre Ulldecona i Amposta, al Montsià, és el que més va multar de tot Catalunya. Situat en sentit nord, va posar fins a 59.036 sancions durant el 2022, que traduïdes en xifres sumen un import de 6,6 milions d'euros.

Altres radars que superen les 20.000 multes l'any

A banda d'aquests radars, n'hi ha quatre més a Catalunya que l'any passat van superar la ratlla de les 20.000 multes. Són els de l'AP-2 a l'Albi (Les Garrigues) amb 22.994 sancions per import de 2,68 milions d'euros; el de la C-31 a Calonge (Baix Empordà), situat precisament a pocs quilòmetres del de Castell d'Aro en el mateix sentit, que va sumar 22.948 multes per valor de 2,6 milions d'euros, el de l'autopista AP-7 a l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), amb 20.822 sancions de velocitat i 2,49 milions d'euros d'import global, i el de la C-31 a Badalona (Barcelonès), en sentit nord, amb 20.636 multes i 2,32 milions d'euros exigits.

Per contra, a l'altra banda de la balança s'hi situen aquells radars que menys multen del país. Segons recull l'estadística, durant el 2022 hi va haver tres cinemòmetres que no van arribar a les cent sancions anuals. Són el radar de tram de la C-66 a Sant Joan de Mollet (Gironès) en sentit Corçà (Baix Empordà) amb 52 multes; el de l'N-260 a El Pont de Bar (Alt Urgell) amb 69 sancions, i el de la B-124 a Castellar del Vallès (Vallès Occidental) amb tan sols 10 multes.

Gairebé un 40% dels imports del 2022, encara pendents de cobrar

El procés per cobrar les sancions, però, depèn de diferents factors. D'entrada, la multa es notifica al titular del vehicle (que no sempre és qui anava al volant). S'obre llavors un termini que s'allarga fins als 45 dies abans no s'entri en fase executiva, que pot acabar en embargament. Si la sanció es paga dins els 20 primers, hi ha un descompte del 50%. Llatje concreta que hi ha diverses circumstàncies que alenteixen o acaben impedint abonar les quantitats corresponents, com ara els recursos, que poden resultar guanyadors, "una tramitació lenta", la mort de l'infractor o bé "multes que prescriuen". A més, quan s'arriba a la fase executiva se n'ocupa Economia i no computa a l'estadística de Trànsit com a cobrat.

També s'ha de tenir en compte si el conductor és estranger o no, cosa que pot allargar el procediment i acabar en no-res. Llatje comenta que, des de fa anys, una empresa externa contractada per la Generalitat és qui se centra a aconseguir que els residents a altres països de la UE abonin els càrrecs derivats de les infraccions, tot i que fa "entre un i dos anys" que el concurs està pendent d'adjudicació.

Segons va concretar el Govern arran d'una pregunta parlamentària el juny passat, amb independència de l'any en què es va obrir l'expedient, durant el 2022 l'import que es va recaptar per multes de velocitat ha estat de 59.442.796 euros. Amb tot, segons mostren les dades de Trànsit, a data d'aquest agost, la sumada pagada pels conductors en concepte d'infraccions del 2022 fins al moment és de 25 MEUR, lluny dels 83,2 MEUR imposats, i es consideren com a pendents 32,1 MEUR (38,6%). Actualment, l'autoritat de la xarxa viària catalana també està a l'espera de cobrar un 31,9% de l'import d'expedients del 2021, un 26% referents al 2020, i entre un 13% i un 21% pel que fa als anys 2013 a 2019. En total, s'han reclamat 841,7 MEUR per les 7.603.871 multes imposades en tota la dècada, i l'import pendent és del 21,3%.

Control dinàmic de la velocitat, el futur

D'altra banda, Òscar Llatje expressa que cada any hi ha el projecte d'afegir més radars, "a cinc o sis ubicacions", però de vegades això no és possible amb l'eficiència que voldrien pels "processos administratius" que comporta i l'abastiment d'electricitat per a l'aparell, que se situa sovint a llocs "remots". Amb tot, deixa clar que no és un problema de fons, ja que "els diners dels radars van a posar nous radars", entre altres iniciatives de seguretat viària. També destaca que tant en el present com en els propers anys, el "control dinàmic" agafarà força, és a dir, detecció d'excessos de velocitat d'una manera més flexible que els radars fixos. Per exemple, amb la policia, "mitjans aeris com drons o helicòpters", o radars mòbils sense necessitat que hi hagi agents. Segons ell, cal "pedagogia" perquè els conductors sàpiguen que "han de complir sempre", i no només quan hi ha un cinemòmetre. "Sembla que fora del radar, és un 'fes el que vulguis'", afegeix.