L’abandonament de mascotes creix a l’estiu

Els gossos de raça perillosa ocupen més del 50% de l’espai disponible a les protectores

Fan una crida a col·locar microxips a tots els animals per facilitar-ne la identificació

Dos gossos recolzats a la reixa en un dels habitacles de Rodamón. | MARC MARTÍ FONT

Dos gossos recolzats a la reixa en un dels habitacles de Rodamón. | MARC MARTÍ FONT

D.Cabeza/P.Martin/ACN

Tot i que la conscienciació entorn de la necessitat de protegir els animals és una tendència a l’alça, cada estiu les protectores d’animals noten un increment dels abandonaments. A l’Associació Protectora d’Animals (APA) Rodamón han acollit 31 gossos aquest juliol, sis més que al juny.  

Àngel Viladegut Tapiol, (tècnic especialista en animals de companyia i director de Rodamón reclama que els municipis s’impliquin i obliguin els propietaris de mascotes a posar-los xips. «Si estan identificats després podrem anar a buscar el responsable», explica.

"És molt important sensibilitzar des de les escoles la necessitat de la col·locació del microxip" ÀNGEL VILADEGUT - pROTECTORA rODAMÓN

ÀNGEL VILADEGUT - PROTECTORA RODAMÓN

La identificació és, a més, útil a les administracions per fer un cens precís del nombre de mascotes, així com per al seguiment i possible càstig en el cas d’abandonament, segons els veterinaris. «De cara a les administracions, un animal no identificat no existeix i pot quedar indefens en mans del seu possible maltractador», avisa la Fundació Affinity.

Segons dades d’aquesta entitat, més de 288.000 animals (170.00 gossos i 118.300 gats) van arribar a les protectores espanyolesal llarg del 2022, cosa que representa un lleuger repunt sobre els anys marcats per la pandèmia. A les protectores gironines, la xifra és inferior a les de 2019, fet que Viladegut, atribueix al fet que durant la pandèmia es van criar menys gossos.

La sèrie històrica d’Affinity indica que la tendència a abandonar animals va lleugerament a la baixa, tenint en compte, a més, que cada vegada hi ha més llars amb mascotes. «Podem parlar de certa estabilitat en les xifres, però continua sent un desafiament rellevant en què persones, professionals i l’administració pública poden aportar solucions», afirma la Fundació Affinity.

Treballadora de Rodamon alimentant un dels gossos. | DdG

Treballadora de Rodamon alimentant un dels gossos. | MARC MARTÍ FONT

Segons Irene Torres, jurista i coordinadora de formació de la protectora Franz Weber, «encara no hi ha prou conscienciació sobre la responsabilitat que implica conviure amb un animal, de les cures i recursos que es requereixen». «Es continuen adquirint animals de manera compulsiva i impulsiva sense tenir en compte les conseqüències. Es necessita més educació a les escoles, més campanyes de conscienciació i de sensibilització», afegeix l’advocada especialitzada en dret i animals.

"Encara no hi ha prou conscienciació sobre la responsabilitat que implica conviure amb un animal"

IRENE TORRES - PROTECTORA FRANZ WEBER

En la mateixa línia, el director de Rodamón, Àngel Viladegut, apunta que «és molt important sensibilitzar des de les escoles la necessitat de la col·locació del microxip i la responsabilitat que comporta tenir una mascota perquè la gent no sap ben bé les necessitats de cada animal».

A fi de frenar aquest fenomen, el Govern central ha aprovat la llei de benestar animal, la qual obliga els amos de gossos a fer un curs formatiu online i a esterilitzar els gats, mentre prohibeix la venda mascotes en botigues (tret d’algunes excepcions). Per evitar compres compulsives, la cria i venda d’animals només podrà ser portada a terme per persones autoritzades. No obstant, la normativa no entrarà en vigor fins a finals de setembre, per la qual cosa no tindrà efectes sobre aquest estiu.

A més, la pressió de diversos lobis va aconseguir que els animals que s’utilitzen en la caça, els gossos pastors i d’activitats professionals en quedessin exclosos .

Abandonats prop del centre

Al Baix Empordà, segons les dades facilitades per l’APA Rodamón, la majoria de gossos abandonats es deixen a Palafrugell «perquè és on està instal·lada la protectora». «Ningú no els abandona al seu poble perquè tornarien a casa», diu Viladegut. Des de principis d’aquest 2023, el 33,6% dels animals recollits a la comarca s’han torbat dins del terme municipal de Palafrugell, seguit pel 13,77% dels que han aparegut a Calonge .

Aquest fenomen, però, no es repeteix a la Selva on la protectora està ubicada a Tossa de Mar. Tot i que encara no es tenen dades dels serveis d’aquest 2023, en aquesta comarca, el municipi on més abandonaments es van detectar l’any passat és Maçanet de la Selva (17,2 %), seguit de Vidreres (16,1 %), Lloret de Mar (14,4 %) i Blanes (11,6 %).

Dels animals que arriben a la protectora del Baix Empordà s’estima, segons detalla el director de l’APA, que «un 60% han estat abandonats, però el 40% són animals que es recuperen perquè s’han perdut o escapat i la família els està buscant».

La gran majoria dels animals que arriba a Rodamón -al voltant del 95%- acaba trobant una família que els acull. No obstant això, sempre hi ha casos en els quals els animals no s’adapten a una realitat diferent a la que viuen a la protectora. «Hi ha animals que aquí viuen feliços i que quan són adoptats ens trobem que no mengen i que troben a faltar l’entorn de la protectora i la convivència que aquí tenen amb altres animals», expliquen des de Rodamón.

Treballadora escollint corretja per treure a passejar el gos. | DdG

Treballadora escollint corretja per treure a passejar el gos. | MARC MARTÍ FONT

Gossos de raça perillosa

Part dels gossos que entren a les protectores gironines són considerats «potencialment perillosos» (PPP), ve sigui per pertànyer a races contretes -com els Rottweilers, els Pitbulls o els Dobermans, entre d’altres- o perquè estan entrenats per atacar. Això dificulta la gestió dels centres perquè aquestes animals tenen «problemes de socialització, ocupen més espai i costa més que s’adoptin». Més el 50% dels gossos acollits actualment a les protectores del Baix Empordà, Figueres i la Selva són d’aquesta tipologia.

Subscriu-te per seguir llegint