Preocupació per l’augment «desmesurat» de dentistes en l’última dècada

Girona va tancar l’any passat amb 523 professionals col·legiats, gairebé una tercera part més que el 2012, després d’un creixement progressiu

Una consulta de dentista en una imatge d’arxiu. | COEG

Una consulta de dentista en una imatge d’arxiu. | COEG

Laura Teixidor

El nombre de dentistes col·legiats a Espanya ha crescut exponencialment en els darrers anys fins a assolir la xifra actual de 40.968 professionals, fet que suposa un 26,3% més que fa una dècada des del 2013, quan hi havia 32.445 col·legiats.

Aquestes dades revelen que la taxa nacional de dentistes en actiu per cada 100.000 habitants és de 82, elevant-se a 134 a la Comunitat de Madrid, que és la regió amb més concentració de professionals de l’Odontologia en actiu a tot el país. Per contra, la comunitat autònoma amb la taxa més baixa és Castella-la Manxa, amb 46 dentistes per cada 100.000 habitants. En el cas de Catalunya, la xifra és bastant elevada, amb 79 per cada 100.000 habitants, tot i que està per sota d’algunes comunitats com Astúries o Galícia.

La província de Girona no es queda enrere. Segons les dades més recents de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any passat va tancar amb 523 professionals col·legiats, xifra que incrementa en un 32% la dada del 2012, que va ser de 397. Si reculem deu anys més enrere, el 2002, n’hi havia 203. D’aquesta manera, en vint anys el nombre de col·legiats ha crescut fins a un 159% en total. En general, l’augment ha sigut progressiu. El 2013 es va superar el llindar de 400; el 2016, el de 450 i el 2020, el de 500. 

Segons fonts del Col·legi d’Odontòlegs o Estomatòlegs de Catalunya, hi ha preocupació per aquest augment. Lamenten que «cada any es titulen més estudiants del grau d’Odontologia, fruit de la proliferació d'aquests estudis a les universitats i això preocupa enormement el col·lectiu, ja que ens trobem davant d’un creixement desmesurat de professionals que, sumat a la baixa assistència dental que existeix en la nostra societat, suposarà que els joves titulats hagin de marxar del país per trobar feina o bé que pateixin una situació d’atur».

És per això que des del COEC creuen que actualment «l'oferta d'aquests estudis a Catalunya és més que suficient per cobrir la demanda del mercat de professionals de l'Odontologia i el naixement de noves facultats, com s’ha anunciat en els últims mesos, no serà gens beneficiós per al sector ni per a la població en general».

Per altra banda, segons va exposa el president del Consell General de Dentistes d’Espanya, Óscar Castro, en la presentació de l’informe, «no té sentit que hi hagi sobrepoblació d’odontòlegs a la nostra societat i que únicament hi hagi 960 dentistes treballant a la sanitat pública; si realment volem impulsar un pla de salut dental que cobreixi les necessitats bàsiques de la població és urgent contractar més professionals i posar la salut bucodental al centre de les polítiques públiques sanitàries».

Respecte al sexe, en el període 2013-2022, el nombre de dones ha crescut i ha passat de 17.241 el 2013 a 23.916 en el tancament de l’any passat. Per tant, si fa una dècada representaven el 52,1% del total, actualment constitueixen el 58,4% de la població de col·legiades.

En el cas de Girona, el 2012 hi havia 206 homes i 191 dones i, segons dades de l’any passat, hi havia 196 homes i 327 dones. D’aquesta manera, el nombre de dones ha crescut un 71% i ja representen el 62% del total de dentistes a la província, quatre punts més que la mitjana estatal. Si reculem vint anys enrere, hi havia 132 homes i 71 dones. Llavors el percentatge de dones sobre el total era del 35%. 

Pel que fa al Grau en Odontologia, el nombre de graduats a les facultats, tant públiques com privades, s’ha mantingut constant en els darrers anys, arribant actualment als 1.775 estudiants anuals.

En base a aquestes dades i segons l’anàlisi de projecció realitzada, la xifra estimada de dentistes que hi haurà en actiu el 2030 se situa en 44.600 professionals a tot Espanya. Aquests càlculs es basen en la constatació d’una disminució dràstica del percentatge de col·legiats respecte al total de graduats (el 2022 només es van col·legiar el 31% respecte al total de graduats xifra que en el període 2017-2020 estava per sobre del 50%).

Aquestes són les conclusions principals que s’extreuen de l’informe tècnic sobre la demografia dels dentistes a Espanya, elaborat pel Consell General de Dentistes a partir de les dades aportades per l’INE i Sanitat.