Es dispara l'ús de pantalles i baixa l'esport entre infants i adolescents

Un estudi de la Gasol Foundation mostra que els menors espanyols passen més de tres hores diàries davant de dispositius, i els caps de setmana, cinc

Un jove utilitzant el seu telèfon mòbil, en una imatge d'arxiu

Un jove utilitzant el seu telèfon mòbil, en una imatge d'arxiu / ALEX GUERRERO

Efe/DdG

Els nens i adolescents espanyols destinen cada cop més temps a l’ús de pantalles i menys a practicar activitat física diària, una tendència negativa que pot comportar greus conseqüències en el desenvolupament saludable, segons adverteix la Gasol Foundation. L’entitat dels germans Pau i Marc Gasol, dedicada a la prevenció de l’obesitat infantil, va presentar ahir dades del seu estudi Passos 2022 -realitzat a més de 3.000 alumnes de 245 centres educatius espanyols-, que revela que els nens i els adolescents de 8 a 16 anys dediquen 6,7 minuts menys a la pràctica d’activitat física diària en comparació a l’any 2019. Alhora, l’ús de pantalles s’incrementa de manera preocupant: els infants i adolescents enquestats passen 20,6 minuts més davant de pantalles entre setmana i 12,6 minuts més durant els caps de setmana.

Mentre que la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és no invertir més de 120 minuts al dia davant de pantalles, l’estudi de la Gasol Foundation mostra que entre setmana els nens i adolescents espanyols passen 198,9 minuts (més de tres hores) utilitzant dispositius, i els caps de setmana el consum és dispara fins als 294,1 minuts (és a dir, gairebé cinc hores). En el cas de l’activitat física, el 70,6% de la població espanyola de 8 a 16 anys no compleix l’hora mínima d’exercici que aconsella l’OMS.

«La realitat actual, pel que fa al temps dedicat a l’ús de pantalles davant del de la pràctica d’activitat física, és alarmant per a totes els edats», va indicar ahir el coordinador tècnic de Recerca i Programis de la Gasol Foundation, Genís Según. Per gènere, l’ús de pantalles creix especialment entre les noies, que incrementen el seu consum 27 minuts entre setmana i 19,8 minuts els caps de setmana, mentre que entre els nois el creixement és de 13,5 i 3,9 minuts, respectivament.

Per edat i cursos acadèmics, es registra un «punt d’inflexió» en l’ús de pantalles a la preadolescència: en només tres anys, el temps d’ús de pantalles entre setmana ha augmentat 28,8 minuts entre els estudiants de primer d’ESO i 35,6 minuts entre els alumnes de segon d’ESO. Així mateix, pel que fa al temps davant de pantalles durant els caps de setmana, es dispara en alumnes de cinquè de primària (39,1 minuts més) i en els de segon d’ESO (21,7 minuts més). També és en aquesta etapa durant la qual decauen més els minuts d’activitat física: 11,4 minuts menys a cinquè de primària, 14,4 minuts menys a sisè i 15,7 minuts menys a primer d’ESO.

«Malgrat que es necessiten més estudis per aprofundir en la relació entre aquestes dues variables i la seva interacció amb altres factors clau de la salut, està clar que, respecte al 2019, el temps dedicat a un tipus d’oci en moviment és menor, a favor d’un lleure sedentari davant del mòbil, la tauleta o la televisió», va explicar Según.

Una «barbaritat»

Per la seva banda, l’investigador  Helmut Schröder va cridar l’atenció sobre l’excessiu temps que els menors d’edat dediquen a les pantalles, considerant una «barbaritat» que els nens i adolescents espanyols estiguin cinc hores al dia davant d’una pantalla els caps de setmana, i va reclamar una sensibilització més gran sobre els efectes adversos del sedentarisme.

Sobre això, la coordinadora tècnica de Recerca i Programis de la Gasol Foundation, Paula Berruezo, va posar èmfasi en la necessitat d’una estratègia conjunta entre administracions, entitats i famílies per revertir aquesta tendència, i va reconèixer que aquest problema també està relacionat amb les desigualtats socioeconòmiques.