Rànquing

Un poble de l'Alt Empordà és un dels més feliços d'Espanya, segons un estudi

El municipi, que ocupa la posició 25 en el rànquing, destaca per "la seva bellesa" i "pel seu entorn natural", entre altres

Un poble de l'Alt Empordà és un dels més feliços d'Espanya, segons un estudi.

Un poble de l'Alt Empordà és un dels més feliços d'Espanya, segons un estudi.

Josep López Navarro

Josep López Navarro

"Estat de l'ànim plenament satisfet". Aquesta és la definició felicitat segons el DIEC. I així és com, probablement, se senten els habitants de Cadaqués. O almenys això és el que afirma un estudi que ha inclòs aquest municipi de l'Alt Empordà a la llista dels 35 pobles més feliços d'Espanya. Un rànquing impulsat per l'empresa Azucarera, juntament amb la consultora YouGov, que vol "contraposar" la classificació internacional dels països més feliços del món de l'Assemblea General de les Nacions Unides, en la qual Espanya no despunta precisament, ja que es troba en la posició número 36 de 146.

La llista dels 35 pobles més feliços d'Espanya agrupa localitats com Ronda, Nerja, Chipiona, Tarifa, Peníscola, Santillana del Mar, San Vicente de la Barquera, Sanxenxo... Un llarg reguitzell de municipis entre els quals treu el nas Cadaqués, que no ocupa el primer lloc de la llista, però tampoc l'últim; es troba en la posició número 25. I què ha dut la població daliniana a ocupar aquest lloc de la classificació? Doncs diversos factors que la fan despuntar. Els més destacats són "la bellesa del poble" (segons el 75% dels enquestats) i "el seu entorn natural" (74%). Així mateix, els participants han destacat també "el seu clima" (49%), "la seva tranquil·litat" (49%) i "el seu patrimoni cultural" (42%). A més, part dels enquestats creuen que el poble té una bona "filosofia de vida" (27%). Per contra, on menys s'ha fet prevaldre Cadaqués és en les categories "per la seva gent" (34%), "per la seva senzillesa" (20%) i "per les festes i activitats" (11%).

Cadaqués ocupa la posició 25 del rànquing.

Cadaqués ocupa la posició 25 del rànquing. / Santi Coll

Altres poblacions catalanes

A banda de Cadaqués, només hi ha dues poblacions catalanes més que destaquen pel seu nivell de felicitat. Una d'elles és Sitges, al Garraf, que ocupa la posició 16 del rànquing i sobresurt "per la bellesa del poble, pel clima i per les festes i activitats". L'altre municipi de Catalunya de la llista és Salou, al Tarragonès, ocupant el 18è lloc i despuntant "pel clima, per les festes i activitats, i per l'entorn natural".

Pel que fa al top 3, l'encapçalen les poblacions andaluses de Ronda, Nerja i Chipiona. De fet, cal destacar que cinc dels deu pobles més feliços són d'Andalusia, seguits per municipis de Cantàbria. Aquesta és la llista completa dels 35 pobles més feliços d'Espanya:

  1. Ronda (Màlaga)
  2. Nerja (Màlaga)
  3. Chipiona (Cadis)
  4. Tarifa (Cadis)
  5. Peníscola (Castelló)
  6. Santillana del Mar (Cantàbria)
  7. San Vicente de la Barquera (Cantàbria)
  8. Sanxenxo (Pontevedra)
  9. Ribadesella (Astúries)
  10. Zahara de los Atunes (Cadis)
  11. Mojácar (Almeria)
  12. Llanes (Astúries)
  13. Benalmádena (Màlaga)
  14. Dénia (Alacant)
  15. Conil de la Frontera (Cadis)
  16. Sitges (Barcelona)
  17. Cazorla (Jaén)
  18. Salou (Tarragona)
  19. Altea (Alacant)
  20. Calpe (Alacant)
  21. Comillas (Cantàbria)
  22. Cudillero (Astúries)
  23. Potes (Cantàbria)
  24. Astorga (León)
  25. Cadaqués (Girona)
  26. Vejer de la Frontera (Cadis)
  27. Baeza (Jaén)
  28. Zarautz (Guipúscoa)
  29. Albarracín (Terol)
  30. Chinchón (Madrid)
  31. Pozoblanco (Córdoba)
  32. La Alberca (Salamanca)
  33. Frigiliana (Màlaga)
  34. Aïnsa (Osca)
  35. Allariz (Orense)
Mapa de les poblacions més "felices".

Mapa de les poblacions més "felices". / Empordà

Com s'ha fet l'estudi?

Per elaborar el rànquing, hi han participat més de 1.000 persones que han triat amb el seu vot els municipis més feliços d'Espanya. En una primera fase, es va preguntar de manera oberta a una mostra representativa de la població espanyola de més de divuit anys quins són els pobles de tot Espanya que consideren més feliços (Cadaqués es va mencionar 12 vegades). D'aquí va sortir la llista de 35 municipis, sense ordenar. Després, en una segona fase, també amb una mostra representativa de la població, es va mostrar el llistat perquè els valoressin en funció de la felicitat que associaven a cadascun d'ells, obtenint així el rànquing dels pobles més feliços.

Receptari dels pobles més feliços d'Espanya

Cal destacar que a banda del rànquing de 35 municipis més "feliços" d'Espanya, Azucarera ha presentat el Receptari dels pobles més feliços d'Espanya (Plataforma Editorial), un llibre coescrit per l'expert en benestar emocional Francesc Miralles, juntament amb els veïns dels municipis. En aquest sentit, l'obra ha donat veu "als mestres de la felicitat quotidiana, a través dels fogons i l'art de viure, i ha recollit tant els seus consells de vida com les seves receptes de rebosteria, que són algunes de les claus per ser més feliços", segons Azucarera. El receptari es pot adquirir per 12 euros, i tots els beneficis de la seva venda es destinaran a la Fundació Grans Amics, que lluita contra la soledat de la gent gran.