El Perfil | Gala Santino | Actriu

De l'Empordà a Bollywood: l'actriu figuerenca que va debutar a l'Índia

Artista multidisciplinària, professora de ioga, ballarina i actriu, l'altempordanesa va debutar en el cinema de Bollywood, ha treballat a TV3, i en els darrers anys ha destacat en projectes teatrals i musicals

VÍDEO | Gala Santino, l'actriu figuerenca que va debutar a Bollywood.

Emporda.info

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’actriu figuerenca Gala Santino de 25 anys viu la vida amb una actitud curiosa i amb el cor sempre obert per aprendre al màxim. La seva trajectòria es pot descriure com un viatge de consciència que l’ha portat des de les seves arrels espirituals fins als escenaris glamurosos del cinema internacional. Els èxits que recull són fruit de la constància i la perseverança. Acaba de gravar el teaser d’una pel·lícula per a Netflix. Avança que serà una pel·lícula d’acció com la que la productora va estrenar el 2021 Xtremo.

De petita ja li encantava crear històries, vivia situacions extraordinàries dins del seu cap, empatitzava amb cada personatge que imaginava: «Un joc que, sense saber-ho, va servir per a després descobrir que allò que volia en la vida era ser actriu». Fins a arribar a aquest sentiment, va passar per professionalitzar-se en Ioga i Meditació i Auxiliar de Veterinària. La seva devoció va traspassar les aules, duent-la fins a un santuari d’elefants a Tailàndia com a voluntària, una experiència personal que la va conduir cap al camí de l’autodescobriment. «Ara ja és un estil de veure la vida que em permet decidir com viure-la, amb una mentalitat oberta i resilient».

«El poder de la creació és increïble, moltes vegades fa que et sorprenguis de tu mateix i arribis més enllà dels estereotips que sense aquesta professió no podries experimentar»

La fusió de les seves arrels espirituals i l’amor pels animals es va traduir en una voluntat d’exploració artística més profunda. «El fet d’haver crescut en un poble allunyat de Barcelona, inconscientment havia generat en mi creences limitadores que no em permetien contemplar res més enllà del normatiu. Gràcies al viatge intern que vaig adquirir amb la formació de Kundalini Yoga, em vaig permetre llançar-me a la ciutat i estudiar el que abans no sabia com posar-li nom». Va cursar la formació d’art dramàtic a La Bobina de Barcelona juntament amb el seu màster d’interpretació en cinema amb diferents directores i directors de cinema i càsting.

Gala Santino va aprofitar aquells anys per omplir-se d’experiència en el modelatge, en la dansa i l’esport com a font d’energia i expressió a la seva vida. Al mateix temps l’empatia i la consciència que ha anat adquirint, any rere any, «m’ajuden a no jutjar cap personatge que em toqui interpretar i a voler dedicar-me a la interpretació cada vegada amb més força. El poder de la creació és increïble, moltes vegades fa que et sorprenguis de tu mateix i arribis més enllà dels estereotips que sense aquesta professió no podries experimentar».

L’actriu té clar que la seva tasca més important ha estat «no rendir-me mai». El repte és continuar lluitant i no tirar la tovallola, «ja que hi ha un 90% de respostes negatives i només un 10% de positives. La clau és la perseverança, la constància i tenir clars els teus objectius», afirma.

Hollywood a l’Índia

La seva força interior ha transcendit les adversitats que han aparegut pel camí, cosa que li han permès participar en tres pel·lícules de gran producció internacional per la productora de Bollywood i Tollywood, amb petits papers com a actriu i ballarina. «Aquestes productores, tot i ser lluny d’aquí, són les equivalents a Hollywood a l’Índia. Les seves produccions són enormes, i tenen un gran valor econòmic que, per exemple, Espanya no té». L’experiència de gravar en un entorn tan professional, lluny de casa, i alhora, llunyà culturalment, va ser molt gratificant. «Vaig aprendre molt tant com a professional com a persona, i va ser una experiència cultural única. També vaig tenir la pressió enorme de no poder fallar cada vegada que deien ‘acció’, ja que no hi havia marge d’error.».

A la televisió, ha format part del repartiment de la sèrie Com si fos ahir de TV3 amb un paper secundari. Destaca la seva intervenció en curtmetratges que han estat seleccionats en festivals de cinema o amb gran repercussió pública: Blue, Àmbar amb més d’1M de visualitzacions a YouTube. Dins el món de la música, va coprotagonitzar el videoclip Liberalia per la productora urbana Barnaton, de Los Angeles (Califòrnia). En l’àmbit teatral despunten obres com Un monólogo de Galilea Agrado i En terapia dirigides per Sandra Martín. Pel que fa al teatre físic, ha fet l’obra Purga, dirigida per ella mateixa, i Etapas, dirigida per Pedro Gutiérrez.

«Els moments de triomf són les recompenses que fan que aquest viatge artístic sigui inigualablement gratificant»

Actualment, busca mantenir l’equilibri entre treball i salut, abraçant cada oportunitat per créixer professionalment, enfocada en el món del cinema. «És important acceptar tots els projectes que em permetin créixer com a professional». Els moments de triomf, com les seves participacions en produccions internacionals, «són les recompenses que fan que aquest viatge artístic sigui inigualablement gratificant», declara.

El seu lligam amb la comarca és un puntal. Aquí va realitzar estudis de cant individual, rehabilitació vocal i cant grupal, seguint la mateixa línia de tècnica vocal de l’escola Mónica Lucena on ara és professora d’interpretació. També a l’escola de ioga Omana de Vilabertran, és on té l’estudi per fer classes privades d’interpretació o tallers grupals de teatre i cinema. Igualment, fa d’acting coach i ha preparat recentment algunes adolescents per a un càsting de ficció per protagonitzar una pel·lícula catalana de la directora Julia Paz Solvas.

Subscriu-te per seguir llegint