El papa Francesc proposa formalment el candidat a nou bisbe de Girona

L'anterior va morir fa més d'un any i no el van rellevar després de renunciar al càrrec el juny del 2021

El papa Francesc beneïnt la imatge de la Moreneta que es venera a la Catedral de Girona.

El papa Francesc beneïnt la imatge de la Moreneta que es venera a la Catedral de Girona. / VATICAN NEWS / CEDIDA PEL BISBAT DE GIRONA

ACN

El papa Francesc ha proposat formalment el candidat a nou bisbe de Girona. El pontífex ha signat l'acceptació donant el vistiplau al nom que li han fet arribar. Ara, queda pendent que la persona accepti el càrrec perquè la diòcesi torni a tenir bisbe. El lideratge a la diòcesi fa més d'un any que està vacant, després que l'anterior bisbe, Francesc Pardo, morís el 31 de març del 2022. Abans, el juny del 2021, ja havia presentat la renúncia al càrrec en complir 75 anys. Fidels gironins que van participar en el pelegrinatge a Roma per beneir la imatge de la Moreneta van aprofitar l'audiència per recordar-li al pontífex la necessitat de relleu i va ser aleshores quan el papa va comunicar-los que la situació s'ha desencallat.

Segons estableix el Codi de Dret Canònic, quan es produeix una vacant en una diòcesi, es proposa a la Santa Seu una terna de noms, entre els quals hi ha el candidat més idoni a ocupar el càrrec. El pontífex és l'encarregat de signar l'acceptació, una proposta formal per, en aquest cas, convertir-se en el nou bisbe de Girona.

A principis de mes, el papa Francesc va beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona. Ho va fer durant l'audiència als participants del pelegrinatge a Roma de la confraria de la Mare de Déu de Montserrat, en el qual també hi van prendre part una seixantena de gironines i gironines, membres de la confraria de l'Hospitalitat de Lourdes. Membres de la comitiva van aprofitar per recordar-li al pontífex que la diòcesi continuava sense tenir bisbe i el papa Francesc va assegurar que ja havia signat l'acceptació i que, per tant, aquesta situació vacant estava més a prop de resoldre's.

Aquesta proposta formal passa a mans de la nunciatura i de la Conferència Episcopal Espanyola, que li comunica al candidat. L'elegit té llavors l'opció d'acceptar o declinar el càrrec. De fet, al llarg d'aquests mesos hi ha hagut alguna renúncia prèvia tot i que fonts consultades a l'ACN exposen que aquesta vegada la proposta tirarà endavant.

A partir d'aquí, s'obren dos escenaris possibles. El primer, que el candidat sigui ja bisbe i que, per tant, pugui assumir el càrrec o, el segon, que no ho sigui i que l'hagin d'ordenar com a tal. Tot apunta, però, que encara que la situació s'ha desencallat, la tradicional missa de Sant Narcís encara no la podrà oficiar el nou bisbe.

El càrrec està vacant des de la mort de Francesc Pardo el març del 2022 perquè, tot i que ja havia renunciat el juny del 2021 quan va complir 75 anys, no el van rellevar. Pardo va estar al capdavant de la diòcesi de Girona des del seu nomenament el 2008. La persona escollida serà el 115è bisbe de Girona.