El fiscal demana que Rubiales no s’acosti a menys de 500 metres de Jenni Hermoso

La Fiscalia li imputa indiciàriament delictes d’agressió sexual i coaccions a la campiona del món

Luis Rubiales, arribant als jutjats.

Luis Rubiales, arribant als jutjats.

Tono Calleja / Cristina Gallardo / Sergio R. Viñas

La tinenta fiscal de l’Audiència Nacional Marta Durántez ha sol·licitat que el jutge imposi al ja dimitit president de la Reial Federació Espanyola de Futbol Luis Rubiales l’obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat o comissaria més pròxims i la prohibició d’aproximar-se a un radi de 500 metres de la jugadora Jenni Hermoso i de comunicar-se amb ella per qualsevol mitjà durant la instrucció de la causa.

La declaració davant el jutge Francisco de Jorge per presumptes delictes d’agressió sexual i coaccions s’ha prolongat durant aproximadament una hora en què, segons fonts fiscals, Rubiales ha respost tant al jutge com a la resta de parts i ha negat les coaccions i la falta de consentiment en el petó que va clavar a la jugadora de la selecció espanyola de futbol el 20 d’agost, en l’entrega de trofeus del Mundial a Sidney.

L’exdirectiu ha arribat passades les onze del matí d’aquest divendres a l’Audiència Nacional, on el jutge Francisco de Jorge l’ha interrogat en qualitat d’investigat.

Rubiales, assistit per l’advocada Olga Tubau –que ja ha defensat personalitats públiques com el que va ser major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero, investigat pel dispositiu policial de l’1-O– no ha fet cap declaració a la seva arribada a l’òrgan judicial on havia sigut citat a les dotze del migdia, limitant-se a saludar el funcionari de l’entrada. Una hora després tampoc s’acostava als nombrosos micròfons del gairebé centenar d’informadors que l’esperaven a les portes de l’Audiència Nacional, i s’ha ficat en un taxi junt amb la seva lletrada. La convocatòria judicial ha creat gran expectació mediàtica, per la qual cosa desenes de periodistes l’esperaven des de primera hora del matí als voltants de l’òrgan judicial.

DEFENSORA D’HERMOSO

L’única en comparèixer davant dels mitjans al terme de la diligència judicial ha sigut Carla Vall, defensora de Jenni Hermoso, que ha assenyalat que l’actual moment processal és «molt incipient» i que, igual com la Fiscalia, han sol·licitat la imposició de mesures cautelars a l’expresident de la Federació. La lletrada, que ha portat casos mediàtics d’assetjament com el que va patir la il·lustradora Paula Bonet, ha afegit que la jugadora «es troba afectada tant pels fets com per l’acte humiliant que va viure a l’estadi i que ha entelat també una fita esportiva». Per això des d’aquesta part, sol·liciten «que el tracte sigui l’adequat per sostenir emocionalment també aquest procés».

Les claus del procediment penal obert contra Rubiales passaran per analitzar si hi va haver consentiment i si hi va haver algun tipus d’ànim sexual per part del directiu a l’hora de plantar un pico davant les càmeres de televisió de tot el món a la campiona del món.

La citació de Rubiales es va produir després que, dilluns passat, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 admetés a tràmit la querella presentada per la Fiscalia.

De Jorge pren declaració a Rubiales després de tenir accés al resultat de les primeres diligències en aquest procediment, entre elles la remesa per part de RTVE, El País, La Vanguardia i el diari As diferents vídeos que recullen el moment del petó a la jugadora «des de tots els angles», així com les celebracions posteriors. L’interrogatori se centrarà en el contingut d’aquestes imatges, així com en el manifestat per Hermoso davant la Fiscalia en la seva declaració la setmana passada.

PRESSIÓ EN EL SEU ENTORN

En la seva resolució, el jutge s’aturava en l’assenyalat en el seu escrit per la Fiscalia sobre el delicte de coaccions. Segons el Ministeri Públic, durant la seva declaració, Hermoso va referir que tant ella com la seva família i persones més pròximes van patir una pressió constant i reiterada per part de Luis Rubiales i l’entorn professional d’aquest, perquè justifiqués i aprovés els fets, que el Ministeri Públic considera que pot ser considerat una fustigació castigada amb fins a tres anys de presó. La querella afegia que aquesta pressió es va produir «en contra del desenvolupament de la vida en pau, tranquil·litat i lliurement» de la jugadora.

Així, els fets concrets pels quals s’interrogarà Rubiales són el petó que va fer a Hermoso «mentre agafava amb les dues mans el cap (...) sense el consentiment d’aquesta», segons la querella de la Fiscalia, a més de la «la pressió constant i reiterada» que tant la jugadora com el seu entorn més pròxim –familiars i amistats– van patir per part del president de la Federació «amb la finalitat que, públicament, justifiqués i aprovés l’acte comès contra la seva voluntat».

De moment, tant davant l’Assemblea celebrada a la seu de la Federació el 25 d’agost passat com en posteriors intervencions públiques, Rubiales ha negat que la seva acció es desenvolupés sense el consentiment de la jugadora, així com qualsevol ànim lúbric al comparar el petó a la boca a Hermoso amb el qual pogués fer a una de les seves filles

D’altra banda, en els fonaments de dret de la seva resolució el magistrat ja assenyalava que la querella presentada per la tinenta fiscal, Marta Durántez relata accions que podrien ser constitutives de delicte i apuntava que l’assumpte és competència de l’Audiència Nacional ja que són fets esdevinguts fora del territori nacional i que involucren espanyols.