L'actual estat d'emergència permet sortir de casa -el temps mínim imprescindible- per a comprar aliments. No s'ha d'anar acompanyat, tret que es tracti d'una persona dependent. Aquestes són algunes regles bàsiques per a comprar en temps de coronavirus. Moltes d'elles, no obstant això, eren ja recomanables abans que el Covid-19 aparegués en les nostres vides.

El sentit comú indica que les persones més grans -que són les que corren més risc per la nova malaltia- facin la compra 'online'. Si ells no s'aclareixen pot fer-la qualsevol dels seus familiars. El consell -o pràcticament exigència- digital s'estén a qualsevol persona que tingui símptomes del Covid-19: febre, tos, dificultat per a respirar... La saturació està fent, no obstant això, que la compra 'online' no sigui una opció vàlida si tens pressa. Molts establiment estan advertint que el col·lapse implica tardança en les comandes, o la suspensió del repartiment en determinades zones de manera temporal.

No toquis els carros del local

Si no tens símptomes i necessites comprar aliments, endavant. Abans de sortir de casa, agafa les teves pròpies bosses o carro (els carrets i les cistelles dels establiments els ha tocat massa gent i no són una opció segura). "No fa falta que portis guants i màscara. Però els guants -com s'ha de fer sempre, hi hagi o no coronavirus- posa-te'ls abans d'agafar verdures i fruites no envasades", afirma Gemma de la Canella, farmacèutica i experta en els secrets de la indústria alimentària que ha forjat la seva reputació divulgant i desmentint faules. El compte de Twitter de la científica és imprescindible per a seguir la batalla contra el coronavirus.

Abans de sortir de casa, recorda que la roba del carrer -inclosos les sabates- no ha de ser la mateixa que la de casa, un advertiment se seguretat important i no sols per als temps del coronavirus. Les sabates de carrer com menys trepitgin el sòl de les nostres llars, millor. I els pantalons amb els quals hem sortit tampoc són la millor opció per a asseure's en el sofà.

Molts supermercats estan fent el que haurien de fer sempre: recordar per megafonia la necessitat de triar la fruita i la verdura fresca amb guants. No obstant això, també es veu una altra estampa: persones amb màscara que agafen coliflors sense guants. Tot malament.

Distància de seguretat

De la Canella recorda la necessitat de no tocar-se la cara amb les pròpies mans i mantenir la distància de seguretat (mínim un metre i mig) amb altres compradors i personal de l'establiment, una cosa molt important en les cues d'espera per a pagar. Estem veient que caixers i caixeres porten màscara i guants, una protecció útil però que no serveix de res si no els hi canvien o es toquen la cara amb ells. Tots els experts recorden el mateix: a l'hora de pagar, millor fer-ho amb targeta perquè monedes i bitllets són un niu de microorganismes.

En arribar a casa, i una vegada rentades a consciència les mans amb aigua calenta i sabó, cal fer això de sempre: no col·locar les bosses en els fogons de la cuina sinó treure els productes i guardar-los. La fruita i la verdura fresca cal rentar-la amb un bon doll d'aigua, alguna cosa que mai cal fer amb altres aliments com a ous (millor ficar-los en la nevera directament en el seu envàs) o el pollastre (n'hi ha prou amb cuinar-ho molt bé), com explica Miguel Angel Lurueña, doctor en Ciència i Tecnologia d'Aliments, divulgador i responsable de la web gominolasdepetroleo.com.

Virus respiratori, no estomacal

El Covid-19 és un virus respiratori, no estomacal. "No es transmet pels aliments", puntualitza De la Canella. El problema està quan aquests aliments són manipulats per persones perquè sí que es transmet per aquest contacte. Segons l'Organització Mundial de la Salut, el Covid-19 pot durar en superfícies inanimades diverses hores en funció de com sigui aquesta superfície.

El temps d'estar en el súper ha de ser el mínim possible per a comprar el necessari. Els locals recorden que no hi haurà problema de desproveïment i que els centres estan mantenint el seu horari habitual malgrat el Coronavirus.