Les estovalles i els tovallons són els teixits que més exposats estan a tota mena de taques, sobretot durant les festes de Nadal, i rentar-los pot convertir-se en un veritable malson. Netejar-ho només amb sabó de vegades no n'hi ha prou, ja que hi ha taques que són difícils d'eliminar, com l'oli i el vi negre. En aquests casos és quan cal recórrer a vells trucs casolans.

Treu de les teves estovalles i tovallons les taques de salses, vi negre, oli, xocolata i cera amb els següents consells.

Com eliminar les taques de vi negre

Per eliminar aquest tipus de taques, tan típiques d'aquestes dates, hi ha diversos trucs casolans. Possiblement el més conegut sigui el de cobrir la taca amb sal i deixar-ho actuar durant una estona. Després, elimina la sal i veuràs com la taca ha desaparegut. Això només funciona si el vi acaba de vessar-se sobre les estovalles.

Un altre truc casolà per eliminar les taques de vi negre és barrejar a parts iguals detergent per a la roba i aigua oxigenada. Aboca la barreja sobre la taca, frega-amb suavitat i veuràs com en uns minuts comença a desaparèixer.

Si les estovalles són blanques, pots aplicar sobre la taca una mica de suc de llimona. Els seus àcids no només t'ajudaran a eliminar-la, sinó que a més blanquejaran les estovalles.

Per combatre el vi negre, res millor que el vi blanc! Per a això, ruixa alegrement la taca de negre amb vi blanc, impregna-ho, aclareix amb aigua molt calenta i deixa-ho assecar. El resultat és sovint instantani! Si no tens vi blanc a mà, utilitza llet bullent. Finalment: si queda un cèrcol rosa, renta les estovalles amb aigua i sabó, però, sobretot, no facis servir lleixiu.

Com eliminar les taques de salses

Durant aquestes dates és comú que les estovalles o tovallons tinguin alguna taca de salsa. Perquè, quants menjars amb salsa haureu degustat aquest Nadal? Segurament la majoria. Per eliminar aquest tipus de taques, l'ideal és diluir la taca amb aigua freda i després fregar-bé amb una mica de vinagre blanc o bicarbonat de sodi. Després blanqueja la taca amb una mica de llet i renta com de costum.

Com eliminar les taques d'oli

Aconseguir eliminar qualsevol rastre d'oli dels tovallons o estovalles és molt difícil, encara que no impossible. Si la taca d'oli és recent, cal actuar amb rapidesa. Cobreix la taca amb molta sal. Aquesta absorbirà l'oli no permetent que penetri en el teixit. Després renta enèrgicament les estovalles o el tovalló. A falta de sal també pots fer servir sucre o pols de talc.

Per a les taques d'oli resistents, aplica detergent de vaixella o sabó blanc sobre la zona tacada i frega fins a remoure completament. En aquest cas, és important que netegis la taca en sec, sense mullar prèviament les estovalles o el tovalló.

Si la taca d'oli és antiga, el que has de fer és submergir la peça en una solució d'aigua, vinagre blanc i alcohol. Deixa el teixit en remull per una bona estona i després renta'l de la manera habitual.

Com eliminar les taques de xocolata

La manera més senzilla per eliminar les taques de xocolata és estendre les estovalles o el tovalló en vertical, amb el costat de la taca en alt, i tirar sobre la zona un raig d'aigua bullent. Si la taca persisteix, combina un rovell d'ou amb glicerina. Amb aquesta barreja cobreix la taca, deixa que actuï durant 30 minuts, frega i després aclareix amb aigua calenta.

Com eliminar les taques de cera

Tenir espelmes a la taula durant aquestes dates és una cosa molt comuna. Tot i això això, mentre l'espelma està encesa al llarg del sopar o menjar, la cera es fon i es refreda, tacant les estovalles. Hi ha un petit truc per eliminar aquest tipus de taques. Posa un paper absorbent sobre la taca i passa la planxa calenta. La calor farà que la cera es fongui i s'adhereixi al paper. Completa el procés fregant la zona amb una mica de sabó de rentaplats.