El seu primer contacte amb la joieria va ser de manera fortuïta. L'any 2013, quan treballava pel Consell Esportiu, li van encar­regar muntar un taller per a la mainada amb argiles polimèriques. D'allà en va treure unes arracades fetes a mà que va regalar a la seva dona. Aquest complement va crear tant de furor entre el seu grup d'amigues que, en qüestió de dies, l'agenda del creador estava plena d'encàrrecs. Aquest és l'origen de Selectte, la marca de joieria artesanal de Figueres. L'impulsor d'aquest projecte és Israel Capel, que va néixer a Figueres el 1979. Capel, sense formació en el món de la joieria, ha creat un negoci aprenent de manera autodidàctica a partir d'assaig i errors. Per després de Nadal està previst que els productes de Selectte es llancin a Europa gràcies a una aliança amb Amazon.

La primera exposició pública de Selectte va ser a la fira de la cirera de Llers, el 2013. Un any més tard, va a la fira de Sant Baldiri de Figueres, i li serveix per ser conscient de l'èxit de la firma. «En aquell instant vaig veure que el producte agradava. Era el moment de crear un projecte empresarial.» L'any 2015 formalitza l'empresa, defineix el projecte i agafa un local, ja que fins aleshores treballava al menjador de casa seva.

Des del primer moment, Capel té clar que vol que sigui un producte cuidat i que el client estigui content amb les peces fetes «a casa nostra». En aquest sentit, treballa amb productors locals -Arenart, de Bàscara; i Fills M. Sala, de Barcelona-, que li fan d'assessors, li garanteixen qualitat i l'ajuden a convertir idees en realitat.

Una joia per a gent selectiva

El nom de la marca va sorgir per escapar de les típiques denominacions de línies de joieria. «És un concepte de joia per a gent selectiva», explica el propietari. En aquest món on hi ha tanta competència, Capel intenta treure una marca que sigui «diferent». Selectte comercialitza arracades, braçalets, penjolls i anells d'estil senzill fets amb argila polimèrica, plata i cuir. «La intenció era treure una línia que fos accessible per a tothom», explica. Per això, els seus accessoris van dels 7 als 30 euros.

Ara que fa tres anys que ja tenen aquest rodatge d'empresa, segueix assistint a fires com el Mercat de Nadal de la Rambla de Figueres, on estarà fins al dia 5 de gener; l'1 de maig i l'Acústica de Figueres; i la fira de Sant Narcís a Girona. A part d'això, des del 2015 també té 30 punts de venda a tot Espanya, i fins i tot a les Illes Canàries, que és la màxima fita aconseguida fins al moment. A l'Alt Empordà, té punts de venda a l'estanc de Sant Climent Sescebes; a la botiga de moda Marvehí, a Roses; i a la botiga el siglo XX, de Figueres.

El 2017 Selectte fa el salt a internet gràcies a la línia de negoci Amazon Hand Made. Després de Nadal està previst que Amazon distribueixi els productes de Selectte per tot Europa a través dels seus centres logístics d'Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit.

Dues col·leccions simultànies

Als inicis de Selectte, Capel comercialitzava les peces per separat. Es va començar a generar un problema quan els punts de venda li demanaven reposicions de productes, perquè cada peça era única. Per solucionar-ho, quan el negoci va tenir més èxit va començar a crear col·leccions de productes. Sempre se'n tenen dues a la venda, una de les quals es renova cada any, i l'altra es manté. Actualment disposa de la col·lecció Sport, unes peces bàsiques de dos colors inspirades en la cúpula del Museu Dalí de Figueres; i la col·lecció Informal, que és atrevida i portable per cada dia. Aquesta va sortir a la llum per la fira de l'1 de maig a Figueres en homenatge a Marisé, un exemple de superació personal. A part d'aquestes dues col·leccions, també en té una tercera pensada específicament per aquestes festes de Nadal. És una col·lecció amb molts brillants, fa festa. Dins d'aquesta col·lecció, i per primera vegada, Capel ha ampliat la línia de negoci pensant en els homes, i ha creat unes polseres de cuir específiques per a ells.

A la carta als Reis, Capel demana una botiga a Figueres. L'empresari projecta aquesta fita amb molta il·lusió per a l'any 2023.