22 de octubre de 2018
22.10.2018

Canvi d'hora octubre 2018: Descobreix quan serà?

L'horari d'estiu arriba a la seva fi el proper cap de setmana

22.10.2018 | 12:51
Canvi d'hora octubre 2018: Descobreix quan serà?

La matinada de diumenge acaba l'horari d'estiu i comença l'horari d'hivern: a les 3.00 hores seran els 2.00 hores. Això que implica que la nit de dissabte a diumenge es podrà dormir una hora més.

El canvi d'hora d'estiu a hivern es produeix l'últim diumenge d'octubre a tot Europa, d'acord amb la Directiva Comunitària del Canvi d'Hora, que és d'obligat compliment amb l'objectiu d'aconseguir un estalvi energètic, encara que això podria canviar abans de 2020, ja que la Comissió Europea ha proposat eliminar-lo i el Govern s'ha mostrat "bastant d'acord".

Concretament, la Comissió Europea ha deixat la decisió en mans dels governs i els ha demanat celeritat en la presa de decisió per aconseguir que l'últim canvi d'hora en el bloc comunitari passi el 2019 i que tingui lloc sense ocasionar problemes com a conseqüència de la manca de coordinació entre les capitals.
Segons el calendari plantejat per la Comissió Europea, l'últim canvi d'hora obligatori tindrà lloc el 31 de març de 2019 i de Estats membres que desitgin tornar a l'hora d'hivern realitzaran una darrera modificació el 27 d'octubre.

A partir d'aquesta data no es podran fer més canvis. Per a això, l'Eurocambra i el Consell de la UE -la institució en la qual estan representats els països- han d'acordar i aprovar la normativa com a molt tard al març de 2019. Segons estimacions de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE ), el potencial d'estalvi en il·luminació podria arribar al voltant de 300 milions d'euros, l'equivalent al 5 per cent del total. D'aquesta quantitat, 90 milions correspon al potencial de les llars espanyoles, fet que suposa un estalvi de 6 euros per llar i 210 milions restants s'estalviarien als edificis del terciari i en la indústria.


Història

Aquest costum d'endarrerir el rellotge en hora a l'hivern i avançar-a l'estiu es va començar a utilitzar de forma generalitzada el 1974 per poder aprofitar millor la llum del sol (i consumir menys electricitat) després de la primera crisi del petroli.

La Directiva Europea que regeix el denominat 'Canvi d'hora' fixa que l'horari d'estiu comença en l'últim diumenge del mes de març i que acaba l'últim diumenge d'octubre.

D'aquesta manera, a partir de diumenge que recuperarem la qual es considera hora oficial a Espanya, que és anar una hora per davant del temps que marca el meridià de Greenwich (Greenwich Mean Time GMT).

Recorda que si tens marcada al mòbil la pestanya 'Zona horària automàtica' -cosa que sol estar per defecte-, el canvi d'horari es farà de forma automàtica.

Aquesta mesura no només s'adopta a Espanya, sinó que es porta a terme en uns 70 països a tot el món. Japó és l'únic país industrialitzat que no s'ha adaptat encara a aquesta normativa. En concret, s'aplica a tots els països d'Europa, Amèrica del Sud, Àfrica i en algunes zones dels Estats Units i Canadà.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook