25 de maig de 2017
25.05.2017
Peralada

Catorze escoles, a la Jornada d'Anellament dels pollets de cigonya de Peralada

Al Parc del Castell hi viuen, en aquests moments, 31 parelles que han esdevingut un gran atractiu

25.05.2017 | 12:31
Els nens veuen i, fins i tot, poden tocar els pollets

El Parc del Castell de Peralada acull, aquest divendres, la sisena edició de la Jornada Escolar d'Anellament de Pollets de Cigonyes, una activitat de caràcter pedagògic i naturalista, en la qual participaran més de 600 alumnes de primària de catorze escoles de la comarca. Aquest any, la jornada s´integra dins la Setmana de la Natura, organitzada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (aquí representada per l´APNAE). A l'acte, es preveu l'assistència de Marta Subirà, secretaria de Medi Ambient del Departament, per conèixer de primera mà l'iniciativa.

La reintroducció de la cigonya blanca (Ciconia ciconia) va néixer per la sensibilitat que els propietaris del recinte, la família Suqué-Mateu, davant la presència d´aquesta espècie a Peralada. L´any 1996, amb la col·laboració de l'aleshores director del parc natural dels Aiguamolls de l´Empordà, Jordi Sargatal, es van dur 30 exemplars de cigonya des de diferents pobles de la província de Càceres (Extremadura). Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat amb l´objectiu de que perdessin el seu instint de migració. La primavera del 1998 van néixer les primeres cries al parc. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l´actualitat que comptem amb 31 parelles.

A partir de l´any 2011, al veure l´èxit del programa de reintroducció, la Fundació Castell de Peralada va començar a organitzar unes jornades en què, nens i nenes escolar de diferents centres de la comarca, podien anellar les cries recent nascudes d´aquestes aus al Parc tot seguint les indicacions de Jordi Sargatal i Oriol Clarabuch, ornitòlegs i, Jaume Bosch, conservador del Parc. L´anellament consisteix en la col·locació de dues anelles a cada cria de cigonya: una anella d´alumini del Departament de Medi Ambient i una anella blanca distintiva de l´indret on s´anellen.

Un procés que s´explica empíricament als alumnes i en què fins i tot poden tocar a les aus recent nascudes. A més, l´activitat inclou un programa pedagògic que demana als alumnes i professors fer un treball previ a les aules seguint un material educatiu que els subministrem des de Fundació Peralada per conèixer les cigonyes, i on l´alumne ha de complimentar una fitxa pedagògica a més de fer un dibuix d´una cigonya. Un dibuix que el proper divendres concorrerà en un concurs del qual l´organització de l´esdeveniment en triarà els tres millors i atorgarà uns premis durant la Jornada. L´objectiu de tot plegat, és despertar en l´alumne l´amor per la natura i pels animals, alhora que gaudir d´un dia de treball de camp a l´aire lliure.

Les escoles que participen aquest any són: Escola Pompeu Fabra de Llançà, Escola Torre d´En reig de Vilabertran, Escola Gonçal Comellas d´Avinyonet de Puigventós, Escola Tramuntana de Vilafant, Escola Sol i vent de Vilafant, Escola Mª de Deu del Mont de Vilafant, Fundació MRW Escola d´educació especia l´Estel de Vic, Escola Ramon Muntaner de Peralada, Escola La Salle de Figueres, Escola Salvador Dalí de Figueres, Escola Sant Pau de Figueres, Escola Cor de Maria de Figueres, Escola El Llagut de Sant Pere Pescador, Escola Ruiz Amado de Castelló d´Empúries.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook