El periodista figuerenc Pau Rodríguez, de 27 anys, està d'enhorabona gràcies a la seva feina de coordinador del mitjà de comunicació digital «El Diari de l'Educació». Ha estat guardonat amb el premi Marta Mata 2016, de l'Associació de Mestres Rosa Sensat de Pedagogia.

Pau Rodríguez escrivia, d'adolescent, textos per a ell mateix, pel pur plaer de deixar brollar el llenguatge sobre el fons blanc. Els seus escrits s'emparaven darrere d'una timidesa juvenil que, amb el temps i l'experiència, ha anat desapareixent. Els articles, els reportatges, les entrevistes, que publica actualment a El Diari de l'Educació, desperten l'interès no només dels professionals docents, sinó de lectors de tots els àmbits socials.

Un dia, amb 16 anys, Pau Rodríguez, atret no només per l'art de la comunicació sinó també per la seva passió per l'escriptura, es va atrevir a trucar la porta d'un dels setmanaris comarcals de l'Alt Empordà. Va demanar al seu responsable si podia fer col·laboracions i el van deixar entrar. Es produïa, així, el seu primer contacte amb el món del periodisme.

De seguida, va tenir clar cap a on encarrilaria la seva vida professional. Va estudiar Periodisme i, en acabar la carrera, va "tenir la sort" de fer pràctiques al diari «Público». Com a becari, es va guanyar la confiança dels seus caps, mostrant l'habilitat del bon reporter amb la cobertura periodística, a la plaça Catalunya de Barcelona, de les acampades del Moviment 15-M.

El tancament de l'edició impresa de «Público», el 2012, va originar el naixement de la Fundació Periodisme Plural, format per un grup de periodistes que va crear el diario.es. Un dels projectes gestats en el si d'aquest col·lectiu va ser «El Diari de l'Educació», una publicació digital, que ofereix un periodisme compromès amb les temàtiques educatives i que, des del primer dia, coordina Pau Rodríguez juntament amb un altre jove periodista també sortit de les pràctiques a Público, Joao França.

El periodista figuerenc se sorprèn de la dimensió que ha agafat, en poc menys de tres anys de vida, aquest mitjà de difusió de continguts educatius. Els últims mesos han estat especialment extraordinaris, sobretot perquè la publicació ha rebut el prestigiós guardó Marta Mata, però també pel creixement en el nombre de subscripcions.

Pau Rodríguez és, en l'argot dels periodistes, un 'tot terreny'. A la redacció, fa de tot i treballa moltes hores. La principal recompensa a aquesta dedicació és la repercussió mediàtica que tenen els temes que publica el seu mitjà, si bé el premi és també, i així ho admet Pau Rodríguez, un bon estímul.

El periodista està content per un altre al·licient que els ha sobrevingut recentment: l'European Journalism Centre els ha concedit la beca Innovation in Development Reporting (IDR) Grant Programme, dotada de 20.000 euros i finançada per la Bill & Melinda Gates Foundation. Els diners els permetrà elaborar un projecte, que està liderat pel periodista Benoît Cros, i que es titula 'Schools for profit'. Per elaborar-lo, viatjaran a països d'Àfrica, com Libèria, Ghana, Kènia i Uganda. I un cop el treball estigui finalitzat, a part d'aparèixer a «El Diari de l'Educació», es publicarà en capçaleres tan potents com Der Spiegel o Vice.

"«El Diari de l'Educació», en ser un mitjà digital, és un model de negoci que s'aguanta, en gran part, gràcies a un voluntarisme sovint poc reconegut", comenta el periodista. I assegura que gaudeix de la seva feina, que abraça, dins del mateix cercle de l'educació, temàtiques molt àmplies. "M'agraden els reportatges que trenquen esquemes. M'agrada escriure sobre temes de gènere, sobretot dels joves LGTB [col·lectiu lesbiana, gai, transsexual i bisexual", anota Pau Rodríguez, i ho concreta amb l'exemple d'una entrevista que va fer a una nena de 8 anys convençuda de la seva transsexualitat.