El cubalibre, a banda de ser un dels primers còctels d´abast mundial, és el símbol de més graduació (alcohòlica) de la independència cubana, assolida el 1898 amb l´ajuda dels Estats Units de Theodore Roosevelt i molt a pesar de l´aleshores força decadent imperi espanyol. El pare de la criatura va ser un capità de la US Army Signal Corps, que mentre celebrava la victòria militar a The American Bar de l´Havana va brindar en veu alta i en espanyol «por una Cuba libre!», mentre alçava un got ple de Coca-cola i rom Bacardí (diverses fonts secunden aquesta versió, entre les que s´hi compta el mateix web oficial de Bacardí). Doncs resulta que a la Jonquera i a Vilamalla hi ha dues empreses que venen l´ingredient espiritós sense el qual el cubalibre no és possible, el rom, lligat a la imatge de dues grans icones cubanes: Fidel Castro, traspassat fa poc més d´una setmana, i José Martí, l´heroi de la independència.

El rom Comandante Fidel l´envasa Abanescu, del Grup Escudero de l´empresari i exregidor -socialista- de la Jonquera Antonio Escudero. Aquest añejo es pot comprar a internet, a un preu de 7,47 euros l´ampolla més 4,90 euros de despeses d´enviament (12,37 euros en total). «Vigor, passió i amor a la pàtria i a la llibertat, no hi ha altre rom com el Comandante Fidel que expressi millor l´esperit cubà», diuen a Abanescu. D´això en discrepa amb vehemència el periodista i escriptor retirat cubà José Hugo Fernández, que a Cuba.net compara el destil·lat tocat per la tramuntana amb un «còctel molotov».

De Martí a Martí

I a Vilamalla Alregi, societat especialitzada en la distribució de begudes alcohòliques a través de la cadena Wine Palace, venen el rom José Martí; a l´etiqueta hi apareix el rostre del fundador del Partit Revolucionari Cubà i inspirador de l´aixecament contra el colonialisme espanyol, mort en combat l´any 1895, a Dos Ríos. Fonts del departament de vendes expliquen que aquesta beguda només es pot trobar al mercat nacional, que «no s´exporta». Curiosament, el propietari d´Alregi, Josep Martí Palagos, comparteix nom i primer cognom amb el polític que va conduir els cubans a la llibertat. Una ampolla d´aquest rom «d´aromes intensos i agradables, gran sabor i bon final», surt per 8,50 euros a la botiga on-line de Wine Palace. I és «ideal per a còctels i combinats». Apte per a cubalibres, en definitiva.