L'Associació Dona Dóna Alt Empordà ha explicat, en una xerrada a Figueres, les claus per tornar a la feina després del permís de maternitat i seguir amb la lactància. L'activitat, que s'ha celebrat aquest dimarts, 15 de novembre, ha aplegat un gran nombre de mares i d'embarassades a la sala d'actes de l'Hospital Comarcal, en una activitat organitzada per Dona Dóna amb el suport de la Fundació Salut Empordà.

La preocupació per la incorporació a la feina després de les 16 setmanes de permís i per mantenir la lactància materna ha estat el tema central de la conferència. Representants de Dona Dóna han explicat que mantenir la lactància quan la mare s'ha de separar del nadó per treballar amb tant sols 4 mesos, tot i que és difícil també és possible i es pot aconseguir. Les claus per fer-ho es troben en una bona organització.

Des de l'entitat, ofereixen un pla personalitzat per a cada mare, el suport de l'entorn familiar i en alguna ocasió un bon tirallet. La preocupació per la incorporació al mercat laboral sovint ve per la voluntat de poder dur a terme, tal com recomana l'OMS, una lactància materna exclusiva durant sis mesos, que xoca amb un permís de maternitat que, al nostre país, és de tant sols de 16 setmanes, uns quatre mesos.

"Amb una baixa de maternitat que s'ajustés a aquests 6 mesos milloraria la lactància materna, ja que quan la mare tornés a la feina el nadó ja podria començar amb l'alimentació complementària i seguir amb el pit, si la mare ho desitja, quan ella acaba las seva jornada", han assenyalat des de Dona Dóna. Per això en aquesta xerrada també s'ha reivindicat una baixa de maternitat més digna, perquè tot i que és possible seguir alletant amb l'actual permís caldria un canvi que ajudés les dones a deixar de tenir por de tenir dificultats a la feina quan es converteixen en mares.

Ha estat una trobada a la sala d'actes de l'hospital de Figueres on també s'han compartit dubtes i experiències amb les mares i famílies assistents.