El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, presideix aquest dimarts, 8 de novembre, l'acte de lliurament del Premi Ramon Margalef d'Ecologia, que enguany s'ha concedit a l'ecòleg figuerenc Josep Peñuelas. El jurat ha decidit atorgar-li aquest dotzè guardó en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l'ecologia i del medi ambient. Acompanyen el president el vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

En la cerimònia de lliurament, que es fa al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, a les 18 hores, intervé el professor emèrit d'Eologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i investigador del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) Jaume Terradas, amb una glosa del guardonat.

A continuació, el president del jurat, Joandomènech Ros, té previst llegir l'acta, i, tot seguit, el president Puigdemont ha de lliurar el guardó a Josep Peñuelas. El guardonat també ha preparat unes paraules d'agraïment.

El doctor Josep Peñuelas és professor d'investigació del Centre Superior d'Investigacions Científiques al CREAF, on dirigeix el grup d'Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d'estudi: des de l'ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

Es dóna la circumstància que Josep Peñuelas ha estat nomenat recentment Fill Adoptiu de Figueres, guardó que aquest 2016 també han rebut el metge pediatre i metge forense Narcís Bardalet i el Col·legi Oficial d'Advocats de Figueres.

La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d'Ecologia l'any 2004 per reconèixer aquelles persones d'arreu del món que s'han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman i, l'any passat, Robert E. Ricklefs.