Adrià Malagón (Figueres, 1997) ha acollit, amb sorpresa, el títol d'Hereu de Catalunya 2016. Es considera una persona senzilla i vol potenciar aquest tret característic mentre porti la faixa, liderant el pubillatge català amb espontaneïtat de cara al públic i fomentant la tradició entre els joves. Durant l'any compagina els seus estudis de Química a la Universitat de Barcelona, amb la responsabilitat de ser el nou Hereu català. Resideix a Peralada i estudia Química a la Universitat Autònoma de Barcelona. Combina els seus estudis amb el pubillatge des del 2015, any en què va ser proclamat hereu de Peralada. Acaba de ser proclamat Hereu de Catalunya 2016 al certamen de l'elecció de l´Hereu i la Pubilla de Catalunya 2016 celebrat a Puig-Reig. Malagón porta penjades les dues faixes, la d'Hereu de Catalunya 2016 i la de Peralada 2015, que deixarà a principis de novembre. El fet d'haver arribat al cim del pubillatge significa que aquest serà el seu darrer any amb la faixa de Catalunya a la falda. Hem tingut l'oportunitat de fer-li la primera entrevista des de la seva proclamació.

Enhorabona pel nomenament. Quina va ser la seva primera impressió quan li van dir que seria el pròxim Hereu de Catalunya?

Moltes gràcies. Quan vaig sentir el meu nom per primer cop, vaig començar a tremolar, perquè no m´ho creia. Com a màxim podia arribar a pensar que sortiria escollit de les comarques gironines, però quan va arribar el moment d´anunciar el nou Hereu de Catalunya 2016 i van dir el meu nom, vaig al·lucinar. Tothom se´m va llençar a sobre.

Llavors vaig aixecar-me i vaig anar que em col·loquessin la faixa. Va ser impressionant, sense paraules.

S´ho esperava?

No, ni jo ni ningú. Ningú esperava que l´escollit fos una persona com jo, una persona senzilla. Aquest any crec que han buscat aquest perfil més d´anar per casa, de poble, ja que els antics Hereus de Catalunya s´apartaven dels altres, no feien res per unir, al grup, el nou pubillatge entrant.

Quin motiu el va portar a presentar-se al pubillatge en general?

El 2011, la meva germana va sortir escollida Pubilla de Peralada i l´any següent Pubilla de l´Alt Empordà. Ella em va animar, també la persona que s´encarrega del pubillatge a Peralada, en Miquel Brugat, em va dir que ho podria fer bé, ja que jo estic a l´Associació de Joves. Em va explicar de què anava i conjuntament amb el que havia vist del pubillatge de la meva germana vaig dir: vinga, anem a provar-ho!

Com veu el futur del Pubillatge a Peralada?

Quan hauria d´anar millor, perquè ha tingut dos Hereus a les Comarques Gironines consecutivament i ara un Hereu de Catalunya, enguany no hem trobat gent que es presenti ni per Pubilla ni per Hereu, crec que el motiu és perquè no coneixen el Pubillatge. De moment, si no surt ningú a última hora, la pròxima generació d´Hereu i Pubilla de Peralada seran la Dama i el Fadrí d´enguany.

Quan va començar en el món del pubillatge, tenia l'objectiu d'arribar a on és ara?

Pensava que podria ser l'Hereu de la comarca, perquè tampoc som gaires pobles de la comarca que estem en el Pubillatge, i sabia que alguna oportunitat podria tenir. Però a part de l'Alt Empordà, no aspirava a Comarques Gironines ni molt menys a Catalunya.

Aquest nou repte que encara li suposarà tenir tots els caps de setmana ocupats. Com ho compaginarà amb els estudis?

Aquesta mateixa pregunta me la van fer a l'examen oral del Pubillatge. És un esforç afegit que has de fer entre setmana i que val la pena per tal de poder sortir els caps de setmana amb el pubillatge.

Què creu que pot suposar-li en la seva vida quotidiana el fet d'haver encarat aquest nou repte?

És una gran responsabilitat. Ser Hereu de Catalunya no és el mateix que ser Hereu d'un poble o d'una comarca, ja que has d'anar a més llocs que no són de Catalunya; també es va a Madrid i a Saragossa. És un afegit també el fet que has de preparar discursos per a cada sortida, però suposo que això farà que millori la meva habilitat de parlar en públic. És un repte també personal, ja que m'hi hauré d´esforçar el doble que fins ara per liderar el pubillatge i fer que la resta compleixi el protocol, perquè no sempre es compleix, i és una de les principals tasques de la meva figura.

Com a Hereu de Catalunya, suposo que tindrà Audiència amb el president de la Generalitat. Ha pensat què li pot dir quan es trobi amb ell?

M'agradaria parlar, sobretot, de temes culturals. Faria una menció especial en el pubillatge, ja que caldria fomentar-lo des dels mitjans de comunicació. Des de la Televisió Pública catalana, per exemple, no es fa ressò del pubillatge. De la meva proclamació, no ha sortit res. Crec que la Televisió és un dels principals mitjans de comunicació.

Quin és el tret característic que donarà i que alhora el diferenciarà dels anteriors Hereus de Catalunya?

Crec que em van agafar per ser jo mateix i per la meva espontaneïtat. El fet de no haver de complir tants de formalismes a l'hora de parlar en públic serà un dels meus trets característics i espero que així sigui i que no se'm pugi la faixa.

Com veu la cultura catalana actualment? Creu que calen millores en certs àmbits?

Evidentment sempre es pot millorar, i el Pubillatge no n'és una excepció. Pot millorar molt i fer-se més ressò entre els joves. Però, a part del pubillatge, també hi ha altres àmbits culturals, com castellers, sardanes, balls de bastons, trabucaires, etc. El problema és que hi ha molta gent que desconeix tot aquest teixit cultural del qual Catalunya n'està farcida.

Un dels requisits indispensables per ser hereu de Catalunya és estar solter. Això vol dir que al llarg d´aquest any s´ha de privar de tenir parella?

No vol dir ben bé això. Ser solter significa no estar casat. Però parella pots tenir-ne. Ho trobo totalment innecessari posar-ho com a requisit, però és per continuar la tradició, que es posa.

Segons ha sortit publicat en algun diari, el món del pubillatge va en decadència. Li veu final a aquesta tradició?

Final no li veig. Sí que és veritat que hi ha pobles que ho estan deixant. Per sort, jo només n'he vist un, el cas de Súria (un cas terrible). Fa molt mal veure com un poble deixa el pubillatge. Jo crec que és perquè no entenen què significa el Pubillatge i els ajuntaments no s'hi impliquen. Per altra banda, els pobles que sí que tenen pubillatge, veig que ho estan vivint més intensament que mai. Mentre que el pubillatge d'uns es fa més fort que mai, el d´altres va en declivi. Però la meva opinió és que tot això va per èpoques. Crec que es podria fomentar i fer que torni a créixer i, si entre tots ho tirem endavant, ho podem aconseguir.

Estar arrelat al Pubillatge significa haver de tenir ideologies independentistes?

No, de cap manera. L'independentisme és una branca del catalanisme. El pubillatge, el que busca, és el sentiment de catalanisme, voler el millor per a Catalunya i per a les tradicions catalanes. Però això no significa independència. Sí que és veritat que un sentiment catalanista pot acabar derivant a cap un sentiment independentista, però no per això els catalanistes han de ser independentistes, i en el món del pubillatge hi ha de tot.