'Únicament Laura' veu la llum després d´un llarg viatge. El llibre recull retalls de la vida de Xavier Perpinyà. Ha plasmat les seves vivències, emotives, també contingudes, dels darrers quatre anys, a partir que a la seva filla Laura li diagnostiquen una malaltia i fins al seu retorn i el de tota la família, a casa. Ha estat un llarg periple que l´autor va començar a escriure com a teràpia, també perquè cap d´aquests moments, d´esforç i lluita, es perdessin en algun racó de la memòria: "Parla sobretot de persones excepcionals i de com aquestes han estat capaces de fer-me sentir l´home més afortunat del món", i per damunt d´aquesta gratitud parla de la Laura, del seu coratge i del seu somriure.

No només és especial 'Únicament Laura per la seva intensitat', per l´experiència familiar que Xavier Perpinyà comparteix amb gran generositat amb el lector, ho és sobretot perquè "aquest llibre forma part del projecte solidari El repte dels mil exemplars, creat per a captar fons com a únic objectiu". "Hem decidit intentar el projecte d´aconseguir 1.000 donacions d´un mínim de 10 euros a canvi d´un exemplar del llibre". La recaptació serà destinada íntegrament a la investigació i estudi de la biologia molecular i cel·lular de tumors sòlids pediàtrics i els seus possibles tractaments, una línia d´investigació en curs als Laboratoris de recerca de l´Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona.

I al repte s´ha sumat el centre escolar La Salle de Figueres on estudia la Laura, d´onze anys. "A la Laura i a mi ens van oferir l´oportunitat de compartir una estona, per parlar del projecte i del llibre, i de la importància de la investigació, amb els companys de la Sara, la seva germana, els alumnes de 4t d´ESO i tots aquests alumnes s´han convertit en els millors aliats unint-se al projecte": han decidit fer el repte dins del repte, aconseguir, amb la seva implicació, 200 donacions a canvi d´un exemplar, per contribuir a la mateixa causa, explica Perpinyà. La solidaritat s´ha fet extensiva a diferents empreses de la comarca que s´han fet càrrec de la impressió dels mil exemplars perquè els beneficis siguin nets.

El projecte es fa gran

'Únicament Laura' neix de l´emoció: "Necessitava treure-ho fora", explica Perpinyà. "Quan ja vaig estar més tranquil, jo ja treballava, l´adrenalina del dia a dia havia passat, vaig començar a escriure, després ho rellegia, anava fent, per anar-ho recordant i va quedar una cosa prou bonica, ho vaig ensenyar a un parell de persones i em van animar". La intenció era "publicar només uns quants exemplars per poder-los regalar i així retornar, de l´única manera que puc, tot el que ens han ajudat certes persones", però després de la bona acceptació de la primera tirada del llibre, amb l´ajut incondicional d´altres pares i mares de diferents parts de tot Catalunya i amb l´assessorament de la Fundació Sant Joan de Déu, el projecte s´ha fet gran.

Propera traducció a l´anglès

Pròximament, Únicament Laura serà publicat en anglès. "Uns amics ens han regalat la traducció", amb la qual cosa hi haurà nova tirada del llibre, i "potser el repte es pot fer més gran". La mare, la Montse, és l´artífex de la foto: "mostra la marxa i mostra l´esperat retorn a casa. Hem voltat quatre anys, però tornem a casa, i ja estem tots quatre al lloc que ens pertoca".

"El llibre narra quatre anys de vida, la malaltia de la Laura, primer a l´hospital Sant Joan de Déu, on es va fer la primera operació, i després a l´hospital John Hopkins de Baltimore. Ara la Laura ja va a col·legi, s´està recuperant i gràcies al llibre, li ha servit per normalitzar les coses i estic molt satisfet".

Són molts els missatges que li arriben, "alguns diuen que el llibre és una carta d´amor, i en realitat és un cant a la vida per molt dura que sigui la història". "Són les meves emocions envers les complicitats i la gent que tenia al voltant, tot gira entorn de les persones importants que hem anat trobant pel camí, de fet ha estat una cadena de persones adequades que ens han ajudat en el moment adequat, i sobretot expressa gratitud per la meva dona".

L´autor, un cop salvada "la vergonya inicial de mostrar al lector els meus sentiments", pensa que potser "pel fet d´estar escrit per un pare, amb paraules planeres, aquest llibre podrà ajudar altres persones", des del cor. Així ho expressen altres missatges, com el que ha fet arribar la mestra de la Laura, emocionada amb el relat: "m´he enamorat de vosaltres, de la vostra gran família, del vostre amor".

El llibre es pot trobar a la llibreria Low Cost de Figueres, a la biblioteca de La Salle de Figueres i també es pot demanar per correu a: unicamentlauragirona@hotmail.com