Joan Antoja és pedagog, il·lustrador i dissenyador de materials didàctics. La seva especialitat és l'educació especial i treballa a l'Institut Olivar Gran de Figueres. Anna Maria Matas és mestra d'educació infantil de l'Escola de Llers i llicenciada en psicologia. Són parella i junts han elaborat projectes editorials de gran ressò mediàtic.

La seva nova aposta ha estat el Calendari Escolar Ciutat de Figueres, una eina educativa pensada i dissenyada per ser d'utilitat a les aules de les escoles de Primària.

"El calendari va néixer fruit d'una necessitat. Som mestres i no acabàvem de trobar un calendari que ens permetés interactuar sobre ell, guixar-lo, que fos gros i que fos pràctic", explica Joan Antoja, que, juntament amb la seva companya, va presentar la idea a Mar Casas, l'anterior regidora d'Ensenyament de Figueres. "Li va agradar molt i va donar-hi suport per tirar-lo endavant", apunta el coautor del calendari.

Amb apartats didàctics

La proposta ha consistit en un calendari vistós -cada estació de l'any té un color base diferent- però, sobretot, útil, que també fa funcions d'agenda alhora que és personalitzable. Ha estat concebut no només per ser mirat, sinó per escriure-hi, dibuixar-hi i enganxar-hi adhesius.

En destaquen també els diferents apartats didàctics que s'inclouen en cada pàgina, amb un valuós contingut pedagògic i molt estimulant.

"L'objectiu és crear un estri prou atractiu per realitzar-ne un de nou cada curs, renovant-ne els apartats per no fer-lo reiteratiu", ha assenyalat Joan Antoja, que també diu que l'actual responsable de l'àrea d'Ensenyament, la regidora Núria Galimany, també ha tingut molt d'interès en què el calendari es pugui materialitzar.

Descarregar-lo gratuïtament

La idea inicial era que l'Ajuntament de Figueres pogués facilitar un calendari -que té la mida de Din A2- a cada grup-classe de totes les escoles de Primària de la ciutat. De moment, però, s'ha previst que tots els centres educatius en tinguin un, com a mínim.

De fet, el calendari es pot descarregar de forma gratuïta des del web de l'Ajuntament de Figueres, al Departament d'Educació, a la secció del Pla Educatiu d'Entorn.

Sobre els autors

Joan Antoja i Anna Maria Matas han publicat, entre ambdós, quinze llibres de literatura infantil (actualment, tots en el mercat), entre els quals n'hi ha d'endevinalles, de divulgació i contes. Així mateix també han realitzat materials didàctics per a diverses editorials i institucions públiques, com llibres de text, quaderns de vacances i activitats web per a portals educatius.

Cada mes, unes utilitats

Cada mes del calendari consta d'activitats pròpies de l'agenda de la ciutat, festes assenyalades catalanes, festius del calendari escolar, llunes, canvis d'estació i canvis d'hora. Però, a més, entorn del mes, es destaquen elements de molta utilitat, com una tradició, una frase feta, fruites i verdures de temporada, una efemèride, un enigma de Figueres i un espai reservat a fer-hi anotacions.

Els adhesius, unes icones identificatives

El calendari conté també un full d´adhesius per enganxar sobre dies concrets amb icones identificatives: aniversaris, sortides i dates especials.