El Festival Acústica de Figueres ha tancat la seva quinzena edició amb 100.000 espectadors, la xifra més alta des de que es va iniciar. Aquest any han destacat els concerts de Macaco, Kiko Veneno, Adrià Puntí o el que es va viure divendres amb una quinzena de grups catalans compartint escenari per primera vegada sota el nom de “la banda sonora del nostre país”. Una edició que el director del festival, Xavi Pascual, qualificava de “la millor de la història” i que ha fet possible superar els 95.000 espectadors del 2015.

A més Pascual destacava l'emoció d'alguns dels concerts, especialment el de Kiko Veneno de qui diu que és un "figuerenc accidental" però que ara guarda un lligam cultural amb la ciutat. Però les bones xifres topen amb la incertesa de la propera edició que ara mateix està a l'aire. Pascual definia com una “sensació d'incertesa” no tenir el contracte signat de cares a l'any vinent, malgrat que el model de l’Acústica ha funcionat. “És un somni que tenia com a figuerenc i espero que el festival no es mogui de la ciutat”, afirmava el director del festival, que això sí, ha deixat clara que “si no es pot fer a Figueres, s'hauran de buscar altres vies”.

La quinzena edició del festival ha estat una barreja d'emocions, satisfacció i també “d'incertesa” reconeixia Xavi Pascual perquè ara mateix hi ha el dubte de saber si es podrà fer o no de cares a l'any vinent. “No és un problema de diners, si no de com es garanteix la continuïtat d'un festival privat”, comentava Pascual. La realitat és però que aquest any s'ha arribat a la xifra de 100.000 espectadors, 5.000 més que el 2015 i ha batut tots els rècords possibles. Entre els concerts amb més afluència de públic hi ha hagut el de Macaco a la Rambla i que tancava la nit de dissabte, el que va agrupar quinze grups catalans el divendres a l'escenari principal sota el nom de “la banda sonora del nostra país” o el d'Adrià Puntí que va estar pletòric a la Plaça Catalunya.

Però des de l’organització destaquen les emocions que s’han reproduït en aquesta edició de l’Acústica. El retorn de Kiko Veneno a la ciutat que el va veure néixer i que ja el té com un referent va ser un dels moments àlgids del festival. També el seguit d'agraïments que els artistes han fet cap a l'organització. El cantautor Joan Colomo que va crear una sintonia pel festival, el mural que va pintar Santos de Veracruz durant el concert de Muchachito Bombo Infierno o fins i tot el dia que les actuals Macedònia van acomiadar-se dels escenaris amb el concert a les Rambles i on lrganització els va regalar un ram de flors a totes les components.

Parlar amb les institucions

El fet que no estigui tancat un contracte de cares a l’any vinent fa que quedi en suspens la possibilitat de viure una setzena edició del festival a Figueres. En aquest sentit, Pascual ha dit que el que toca fer ara és parlar amb les institucions i “treballar plegats” per mantenir-lo. Tant l'Ajuntament com l'organització estan d'acord en que l'Acústica es mantingui a Figueres i ara falta que la resta d'actors implicats s'hi impliquin i s'arribi a un acord pel 2017

Èxit de l'Acustiqueta

Un dels plats forts del festival dedicat als més petits era l'espectacle inèdit que es presentava a Figueres entre el Tortell Poltrona i l'Albert Pla que va ser un èxit rotund. "Pronostico que serà un dels grans èxits del teatre familiar" explica Pascual que va lloar la figura dels dos artistes que han sabut trobar un format nou, fresc i innovador. Un espectacle que de moment ja té assegurades vàries funcions a l'Auditori de Girona per Nadal. Les Macedònia van ser l'altre plat fort en la cinquena edició de l'Acustiqueta i van tornar a emplenar l'escenari de la Rambla amb milers de seguidors que van embogir amb el grup. La traca final l'ha posat l'Orquestra Di-versiones que ha tancat una Acustiqueta que ha tingut molt bona acollida.

Inimaginable fa 15 anys

L’Acústica ja ha complert quinze anys i des de l’organització reconeixen que mai s’haurien arribat a imaginar la quantitat de gent que arriba a moure i el fenomen en que s’ha convertit un festival que cada any que passa millora les seves xifres. El seu director recorda que tot va començar volent emplenar les places properes al museu Dalí amb concerts amb format acústic i s’ha acabat convertint amb un festival de referència en el panorama musical del país. “Veure les riuades de gent fins el final de la Rambla era inimaginable fa quinze anys”, assegura Pascual que reconeix que ha complert el somni que tenia quan va posar en marxa la primera edició del Festival Acústica.

Aposta pels grups emergents

Aquesta edició de lcústica ha comptat amb la participació de grups com Animal o Doctor Prats que han presentat a Figueres el seu primer treball. També hi ha estat altres com Est Oest, Pantaleó o Mata Delmont amb un so més independent, a més dels semifinalistes del Sona 9 que han pogut fer els seus primers concerts de gran format. Així l'Acústica torna a fer una aposta per els grups emergents. També han destacat les propostes complementàries a la música com l'Acústica Mrket, els Food Trucks o la Fira del Disc de Col•leccionista.