La Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center, especialitzada en el diagnòstic, la investigació, el tractament de persones amb deteriorament cognitiu i demència, amb la col·laboració de la Fundació Castell de Peralada, ha celebrat, aquest dilluns al vespre, la primera edició de La Nit de l'Alzheimer, que enguany s'ha emmarcat en el 30 aniversari del Festival Castell de Peralada.

Aquesta iniciativa solidària, neix per sensibilitzar a la societat sobre la necessitat d'invertir en recerca per avançar en la lluita contra l'Alzheimer i amb vocació d'esdevenir un punt de trobada anual entre la societat i el món de la recerca, el tractament i la prevenció de la malaltia d'Alzheimer.

Cares conegudes

Entre els assistents s'han vist cares conegudes del panorama cultural, social i institucional del país. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha volgut recolzar aquesta iniciativa, conscient de la necessitat que té la Fundació en obtenir recursos per invertir en recerca i avançar en la lluita contra l'Alzheimer. També s'hi han volgut sumar els actors Cristina Brondo, Octavi Pujades i la cantant i actriu Dolo Beltrán.

La cita solidària ha reunit a més de 100 persones que han gaudit d'un sopar, el qual ha tingut lloc en el Saló Blanc del Castell, i posteriorment han assistint a la representació de l'òpera 'Turandot' de Puccini, una nova producció del Festival amb direcció escènica de Mario Gas i amb l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona i el Cor Intermezzo. En acabar l'actuació, els convidats han accedit a un meet & greet, als jardins del Castell, amb els artistes i l'equip que ha fet possible la representació. Les sopranos Irene Theorin i Maria Kazarava, el tenor Roberto Aronica, membres de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona o el director d'escena Mario Gas són alguns dels protagonistes que han compartir aquesta trobada.

Durant el sopar, el periodista Josep Puigbó, encarregat de conduir la gala, ha presentat el projecte NORFACE, una nova línia d'investigació de la Fundació ACE que permetrà avançar en els pronòstics inicials als malalts d'Alzheimer, a través de l'ús de la tomografia de coherència òptica (OCT). Els recursos aconseguits en la primera Nit de l'Alzheimer es destinaran a aquest projecte, amb el que la Fundació ACE preveu aplicar la nova tècnica de diagnòstic a 500 persones, durant 3 anys, i desenvolupar el seu ús per fer pronòstics inicials més precisos, de forma més ràpida, econòmica i no invasiva.

Campanya 'Regala Memòria'

En el transcurs de La Nit de l'Alzheimer, la Fundació ACE ha presentat la campanya 'Regala Memòria', una iniciativa de sensibilització sobre la malaltia i de captació de recursos econòmics per l'activitat de recerca, que s'iniciarà coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, amb la difusió a través de les xarxes socials d'un vídeo que s'ha presentat aquesta nit. En el marc de la campanya, es preveu que se celebrin diferents activitats al llarg de l'any, com ara espectacles, la posada en marxa d'un programa per a escolars, conferències, o altres accions de promoció.

Durant la seva intervenció, la Dra. Mercè Boada, fundadora i directora mèdica de la Fundació ACE, que ha insistit en que "és necessari seguir investigant per aconseguir que l'Alzheimer sigui història" i ha recordat que "l'Alzheimer és una malaltia que afecta una de cada deu persones majors de 65 anys i al 50% de la població de més de 85, magnituds que es preveu que el 2050 es tripliquin".

Una col·laboració consolidada

L'origen de La Nit de l'Alzheimer es troba en els dos sopars solidaris que es van organitzar el 2014 i el 2015 al Castell de Peralada, que van coincidir amb les actuacions de la ballarina Sara Baras i de la cantant Luz Casal.

Aquestes trobades es van concebre com a sopars privats amb un nombre limitat de participants Ara, amb La Nit de l'Alzheimer, la Fundació ACE fa un pas endavant i obre, per primer cop, aquesta vetllada al conjunt de la societat.

Sobre la Fundació Castell de Peralada

La Fundació Castell de Peralada és una fundació familiar creada el 1995 per la família Suqué Mateu i, més concretament, pel Sr. Artur Suqué i la Sra. Carmen Mateu. La fundació té la finalitat d'impulsar tot tipus d'activitats culturals, entre les quals destaca el Festival Internacional de Música Castell de Peralada. La fundació també dóna suport, promou i/o organitza activitats de caràcter assistencial, cívic i de foment de l'economia social que pugui desenvolupar la fundació directament o facilitant-ne la seva realització per part de tercers. D'altra banda, també té la finalitat de conservació i restauració dels béns de patrimoni històric integrat dins del conjunt del Castell de Peralada.

Sobre la Fundació ACE, un model pioner en el món de l'Alzheimer

Fundació ACE- Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center va nèixer l'any 1995 per fer front a la creixent demanda en el diagnòstic i el tractament de les persones que pateixen deteriorament cognitiu i demència, especialment Alzheimer. Ofereix una atenció personalitzada i un acompanyament integral als pacients i a les seves famílies. Fundació ACE és considerada un referent internacional en recerca, especialment en la clínica, neuropsicològica, social i bàsica.