Qualsevol estranger que visqui a la Unió Europea i vulgui comprar, per primera vegada una propietat, vulgui llogar per tot ­l'any, vulgui invertir o obrir un compte corrent en alguna entitat bancària d'Espanya, està obligat, per l'Estat, a obtenir un Número d'Identitat d'Estranger (NIE), sense el qual no poden fer cap gestió. Amb aquest número, l'Estat controla les activitats econòmiques d'aquestes persones i el patrimoni que tenen al país, i és a partir d'aquí que els cobren els impostos. El NIE, per als estrangers, equival al DNI que tenen els ciutadans a Espanya.

La problemàtica

Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) de l'Alt Empordà i de la zona de la costa, amb Joan Company com a portaveu, denuncien que els tràmits que s'han de fer per aconseguir el NIE són molt lents, ja que només es pot tramitar en oficines de la Policia Nacional de les fronteres, és a dir, a la Jonquera o Portbou i, també, a la Subdelegació del Govern Espanyol, a Girona. És una competència de l'Estat espanyol i depèn del Ministeri de l'Interior i, per tant, no es pot fer en una oficina de tramitació convencional.

Ara bé, a Portbou ja s'han deixat de fer NIE, ja que el funcionari encarregat es va jubilar i no l'ha substituït ningú. A la Jonquera, només donen 20 números al dia, d'entre els quals també entren aquelles persones que han de fer tràmits més habituals com ara renovar-se el DNI o el Passaport.

Les oficines de la Policia Nacional, doncs, s'omplen de gent de matinada que fa cua per poder entrar entre els 20 números que es donen. I a Girona, un cop es té hora, tarden, almenys per les immobiliàries de la costa, uns dos mesos a tenir el NIE.

El Col·legi d'API es va reunir amb el delegat del govern de la subdelegació per comentar-li el tema, ja que s'hauria d'aprofitar més que la gent de fora vulgui invertir i comprar a Espanya i, en definitiva, donar vida a la zona. La reunió, però, no va servir de res.

Des de les immobiliàries de la zona més costanera, de Llançà, Roses i l'Escala, es queixen que en comptes de facilitar les coses, perquè es puguin comprar propietats a Espanya, només apareixen traves i problemes que donen, a Espanya, una imatge d'un país del tercer món.

´'És simplement un número d'identificació, un pur tràmit administratiu'', comenta Joan Company, membre associat del Col·legi d'API. Només cal el passaport i omplir un imprès per tramitar el NIE.

La solució

Els agents immobiliaris són els principals damnificats pel fet que els tràmits siguin tan lents, ja que el client s'ha d'esperar molt de temps per poder fer cap gestió, ja que no té el NIE. Actualment, la solució passa perquè el client vagi al Consolat Espanyol del seu país i allà, amb 10-15 dies, li envien el Número d'Identitat d'Estranger a casa.

Els clients, però, comenta Company, "no entenen com han d'anar expressament al seu país, a vegades molt lluny d'on viuen, per fer un tràmit senzill perquè aquí no el poden fer''.

Per exemple, a Portugal, incentiven les transaccions i durant els primers 5 anys després d'adquirir alguna propietat, els estrangers no paguen impostos. Cal recordar que, a Roses, el 80% dels clients són francesos i a Llançà o l'Escala, també són una part molt important.

"Són gent que a vegades munta els negocis aquí, o els interessa viure-hi tot l'any per avantatges en els impostos fiscals, ja que a França en paguen molts", assegura Company.

El motiu

"La policia espanyola fa els mínims necessaris'', diu Company, i és que el mateix succeeix amb els tràmits que han de fer els espa­nyols, com ara el Certificat d'Antecedents Penals. "La burocràcia és molt lenta i tampoc els importa gaire si es compra i ven molt o poc'', declara Company.

Però, tot i les traves que es troben, els estrangers són, avui en dia, un dels principals motors econòmics de la zona, sobretot els clients francesos. Els agrada molt la zona i, amb la baixada de preus de les propietats dels últims anys, encara han comprat més.

Des dels associats al Col·legi de l'Alt Empordà, doncs, demanen simplement que s'ofereixi un servei "normal'' i que no es doni una imatge de país pobre, ja que tot i els entrebancs, els clients no es resignen a no poder comprar. "L'atractiu de la zona és molt, però encara es podria aprofitar més, si es facilitessin tràmits tan senzills com aquest'', esmenta Company.

Ramon Corominas, president del Col·legi d'API de Girona, "obtenim el NIE al cap d'unes dues setmanes. Si considerem, que abans es tardaven al voltant de dos mesos, la situació ha millorat"

Corominas expressa la seva opinió de Girona ciutat, però sap que als municipis costaners no passa el mateix, sinó que els terminis de les gestions per obtenir el NIE s'allarguen molt més, sobretot a partir del tancament de l'oficina de Portbou.

Així doncs, després de reunir-se amb el subdelegat del Govern a Girona, Juan Manual Sánchez-Bustamante, per millorar la situació existent, s'han accelerat els processos de tramitació a Girona, però no als municipis costaners.