Les experiències reals dels turistes amb discapacitat a la demarcació de Girona es presenten a través de treballs audiovisuals filmats en mòbil que prendran part en l'inèdit concurs Costa Brava Inclusive Mobile Film, dins del programa de Festival de Cinema de Girona.

A través del concurs es vol mostrar com l'oferta turística de les comarques gironines s'adapta als visitants amb diversitat funcional i es promociona a través de les xarxes socials dins d'aquest segment de mercat amb gran potencial i progressiu creixement.

Aquest migdia, a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, i a càrrec de Jaume Dulsat, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona; Lluís Valentí, director del Festival de Cinema de Girona, i Àngels Alcañiz, responsable de projectes d'Elsa Integració, s'han presentat les bases del primer concurs inèdit de treballs audiovisuals realitzats amb mòbil que mostrin vacances inclusives a la Costa Brava o al Pirineu de Girona amb l'objectiu de promocionar la destinació a través de les xarxes socials.

Els treballs que es presentin, de fins a tres minuts de durada, poden ser realitzats per alguna persona amb discapacitat o per persones que enregistrin com a protagonistes persones amb alguna discapacitat. El gènere és obert (ficció, documental, reportatge, etc.) i el termini màxim de lliurament és el 21 d'agost. Els vídeos presentats poden concursar en tres categories: experiència de turisme inclusiu a la Costa Brava, dotat amb 500 €; experiència de turisme inclusiu al Pirineu de Girona, dotats amb 500 €; i reconeixement al treball de microrelats filmats per nens dins a 16 anys.

Els microrelats es projectaran durant el Festival de Cinema de Girona i n'obtindran els seus drets el Festival de Cinema de Girona - Handicapped i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona per a la seva projecció i ús.

Aquesta iniciativa és impulsada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, recolzada per Elsa Integració i inclosa en el Festival de Cinema de Girona, amb la finalitat de mostrar i projectar les experiències turístiques accessibles dels visitants al territori a través de les xarxes socials.

La gran potencialitat del turisme inclusiu

A l'actualitat el segment de mercat de turisme inclusiu (entès com aquelles persones amb diversitat funcional: cecs, sords, gent amb mobilitat reduïda, discapacitats psíquiques o cognitives, embarassades i gent gran) té unes demandes turístiques que no queden satisfetes per l'oferta existent a les destinacions.

Europa compta amb 83 milions de potencials turistes dels quals el 70 % d'europeus amb discapacitat tenen possibilitats físiques i econòmiques per viatjar. Aleshores, el gran potencial del mercat de viatges dins d'aquest segment és elevat donat que cal afegir que les persones amb discapacitat no acostumen a viatjar soles, ho fan amb familiars i amics.

Des de fa anys el Patronat de Turisme Costa Brava Girona treballa amb els organismes públics i les empreses gironines perquè la destinació esdevingui una zona turística inclusiva líder al Mediterrani. La destinació està adaptant la seva oferta per acollir aquest segment de mercat: s'amplien les places d'allotjament accessible; es suprimeixen barreres arquitectòniques en el gran part dels recursos turístics del territori; proliferen nombroses empreses d'activitats que ofereixen productes adaptats per a persones amb diversitat funcional (com ara vela, globus aerostàtic, caiac, hípica, submarinisme, bicicleta, etc.)... Alhora, es promouen jornades i sessions amb què sensibilitzar al sector turístic sobre la importància de treballar el segment del turisme inclusiu i es coopera amb les entitats locals i del país capdavanteres en aquesta matèria com ara Elsa Integració, Once i Mifas.

Des de l'entitat turística es participa en viatges de familiarització i es contacta amb agències de viatge especialitzades que busquen crear producte les comarques gironines.

Finalment, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona està elaborant un estudi de diagnosis de l'accessibilitat entre les 700 empreses i entitats turístiques associades a l'entitat que veurà la llum a la tardor de 2016 i amb el que s'obtindrà una radiografia real i actual de l'estat d'accessibilitat de la destinació.