Aquest diumenge, arriben a Figueres 28 nens i nenes del Cor Safari d’Uganda. Tenen entre 8 i 14 anys i viuen en un orfenat a Entebbe, amb 240 nens més. Se’ls educa a través de la música per aprendre idiomes, transmetre valors, acostar mons i, sobretot, per curar les ferides mentals i emocionals. No viatgen sols, sinó que els acompanya la directora del centre, Mama Deborah, que els ha inculcat l’amor per la música, i membres de la fundació Nzuri Daima, que han fet realitat la seva gira solidària Música per acostar mons, la qual cosa ha permès que els nens surtin per primer cop del seu país.

Aquests joves intèrprets vénen després de passar quinze dies a Madrid i a d’altres punts de Catalunya on han actuat en diferents espais. La primera parada va ser l’abadia de Montserrat, on van compartir experiències amb els escolans del monestir i van cantar per a ells el repertori del seu disc Joy’s Miracle, un treball molt especial amb cançons en català, castellà, anglès, francès i la seva llengua materna, el luanda. Durant aquests dies s'estan a Girona, fins arribar a Figueres.

A Figueres, aquest projecte ha rebut el suport del GEES (Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat), la Comunitat d’Aprenentatge Amistat, que acollirà els nens a casa de famílies del centre, i l’Ajuntament de Figueres, que ha subvencionat la seva proposta. El regidor de Solidaritat i Cooperació Internacional, Francesc Cruanyes, explica que “el Cor Safari, a través de la Fundació Nzuri Daima, és un dels onze projectes de cooperació que enguany han rebut ajut de l’Ajuntament una vegada superada la valoració, el control i seguiment que es fa des del Consell municipal de Cooperació. Es tracta de consolidar les instal·lacions de l’orfenat d’Uganda on resideixen els membres del cor, però poques vegades tenim ocasió d’obtenir un retorn tan palpable dels diners que s’hi destinen. La presència d’aquests nens i nenes a Figueres ens ajuda a veure l’eficàcia de la nostra solidaritat”. L'Ajuntament ha aprovat una ajuda de 8.821 euros i també promourà accions de sensibilització a la ciutat com ara un mini concert el dilluns dia 6 a la plaça de l’Ajuntament”.

Actes de sensibilització

Des de Nzuri Daima, s’agraeix la implicació del consistori i de totes les persones que han fet possible aquesta gira i han aportat el seu suport emocional: “Volem ajudar a millorar la realitat diària d’aquests nens, la majoria d’ells tenen una situació molt complicada i volem millorar el seu futur”. Però el projecte té un doble vessant, ja que “sabem que l’enriquiment és bidireccional, ells poden ajudar-nos, obrir-nos els ulls, es tracta de crear un pont entre diferents cultures i que els nens d’aquí descobreixin que les úniques diferències són econòmiques, polítiques i geogràfiques, i que per la resta són nens iguals que ells”.

A Figueres, el Cor Safari romandrà del 6 al 12 de juny. Diferents famílies de la Comunitat d’Aprenentatge Escola l’Amistat, un total de 15, els obriran les seves cases, com famílies acollidores, durant aquesta setmana per compartir una experiència de convivència única: “Les famílies del centre s’han mostrat motivades des del primer moment i els alumnes molt il·lusionats”, explicava l’equip directiu del centre. A més, aniran a l’escola amb els altres alumnes, des d’on els acompanyaran en aquest procés de descoberta. Dimecres també està previst que participin en el Teatre Jardí, amb els alumnes de 4t de primària de les escoles de Figueres, en la Trobada de la Cançó i, a la tarda, visitaran el Museu del Joguet. Altres centres que rebran els nens del Cor Safari són l’escola de Cabanes, de Roses i Les Escolàpies de Figueres.

I dissabte, a les 18.00 i a les 20.30, faran dos concerts a l’Auditori de Caputxins, amb una entrada de 6 euros, per recaptar fons. El darrer concert serà diumenge dia 12 a la Ciutadella, a les sis de la tarda. Durant els darrers mesos, aquests nens han estat preparant cançons en diferents idiomes, de diferents autors, totes amb missatges positius, sobre temes d’interès social per lluitar junts per construir un món millor. El cor, a més, té la peculiaritat que Joy, una de les nenes, compon les cançons des que tenia menys de set anys.

De forma paral·lela, s’ha posat en marxa una campanya de micromecenatge, perquè empreses i particulars donin suport a la gira. De moment han recollit 16.304 euros i volen arribar als 21.000 euros per cobrir les despeses de la gira. La Fundació també busca padrins, perquè els nens i les nenes de l’escola-orfenat puguin seguir estudiant.