04 de febrer de 2016
04.02.2016
Tecnologia aplicada

RoboCAT, el primer campionat de robòtica lliure de Catalunya

El torneig l´ha impulsat un grup d´estudiants gironins, l´associació El Racó dels Robotaires, i la final es farà a Vilablareix

04.02.2016 | 18:47
La presentació de RoboCat.

Un grup d´estudiants gironins que conformen l´associació El Racó dels Robotaires han tirat endavant el primer campionat de robòtica lliure de Catalunya, el RoboCAT 2016, que es farà aquesta primavera i que comptarà amb dos categories diferenciades: el robot explorador i el robot dansaire. En primer lloc, la competició compta amb diversos torneigs territorials que es faran durant els mesos d´abril i maig a Mataró, Barcelona, Terrassa, Granollers, Vic i Girona. La gran final serà el proper 28 de maig a Vilablareix, dins el marc de les activitats de la segona edició de la jornada ´Girona+tecnològica´. "Tothom pot participar-hi, volíem un torneig més econòmic i deslligat de marques i programes, per això som pioners i és el primer campionat de robòtica lliure", ha detallat en Guillem Martínez, membre de l´associació.

L´associació El Racó dels Robotaires és una entitat sense ànim de lucre que agrupa una vintena de joves estudiants d´entre 12 i més de 18 anys d´arreu de les comarques gironines. L´agrupació va néixer com una iniciativa de la mà de l´equip de petits experts en robòtica, els Salvauth Park, que des del 2010 porten recopilant diversos guardons en competicions d´aquest sector i han participat en torneigs d´arreu del món com per exemple a Califòrnia (EUA), Rússia o Indonèsia.

"La idea de fer aquesta competició va néixer en detectar que aquesta mena de campionats eren molt cars i volíem abaratir costos i fer una competició econòmica, on tothom hi pogués participar", ha detallat Martínez. En aquest sentit, des de l´associació han explicat que el nou campionat que arrencarà aquest any és "pioner" perquè es tracta del primer torneig de robòtica obert i lliure de tot Catalunya. "Diguem que és lliure perquè ens hem volgut deslligar de qualsevol marca o programari concret, els robots participants poden estar fets de qualsevol material i amb qualsevol programa", ha comentat el porteu de l´entitat.

En concret, el campionat està obert a tota la ciutadania però es dividirà en tres seccions, primària, secundària i adults; per als majors de 18 anys. Compta amb dues categories: el robot explorador i robot dansaire. En el primer cas, els equips hauran de crear un robot que pugui superar quatre missions: travessar la Devesa, creuar el Pont de Pedra o el pot de ferro, passar per la muralla de Girona i pujar fins a la Catedral on han de fer sonar la campana del temple. "Pujarem uns tutorials audiovisuals perquè la gent pugui crear-se el seu propi camp gironí, per on ha de passar el robot, i que serà modular, és a dir, els examinadors podran canviar l´ordre i el lloc de cada cosa el dia de la prova", ha detallat Martínez.

D´altra banda, pel que fa a la categoria de robot dansaire, els participants hauran de crear un robot especial, la seva carcassa i decorats hauran d´estar inspirats en els anys 60. En primer lloc, durant els mesos d´abril i maig es portaran a terme la fase territorial amb petits torneigs a Mataró, Barcelona, Terrassa, Granollers, Vic i Girona. Els millors de cada lloc passaran posteriorment a la gran final que es farà a Vilablareix, el 28 de maig, dins del marc de la segona edició de la jornada ´Girona+tecnològica´.

Animar a tots els estudiants de Catalunya

"Volem animar a totes les escoles i instituts de tot Catalunya a que participin en aquesta iniciativa per potenciar la tecnologia", ha insistit Martínez. D'entrada, tota la informació referent a l´esdeveniment es podrà trobar a la seva pàgina web. Aquí és on es penjaran els vídeos explicatius sobre com es pot muntar el camp - la base- on es realitzarà la prova. D´altra banda, des de l´entitat també instal·laran quatre exemples de camps físics a Barcelona, Vilablareix, Vic i Granollers perquè els equips que puguin provar-ho físicament i així preparar-se per a la competició.

"Té molt de mèrit, serà el primer campionat d'aquestes característiques a tot Catalunya. Això mostra l´empenta i la força que tenen els joves avui en dia", ha explicat la regidora d´Educació i Esports de Girona, Isabel Muradás durant la presentació del torneig que s´ha fet aquest dijous a la seu de la Generalitat a Girona i que ha comptat amb la presència d´una de les professores i membres de l´entitat, El Racó dels Robotaires, Glòria Aldehuelo, conjuntament amb altres membres de l´entitat, l´alcalde de Vilablareix, David Mascort, regidors d´aquesta localitat gironina, la diputada de la Diputació de Girona i regidora de l´Ajuntament de Girona, Maria Àngels Plana, i el responsable dels Serveis educatius i de formació dels Serveis Territorials d´Ensenyament a Girona, Pere Costa. Algunes de les institucions catalanes que conformen la llarga llista d'entitats, universitats i administracions que col·laboren amb aquesta iniciativa educativa i tecnològica.

De moment, el campionat ja compta amb uns 20 equips inscrits de tot Catalunya. Des de l´associació asseguren que esperen augmentar notablement aquesta xifra durant els propers mesos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook