"Comencem a treballar més tard que a la resta d'Europa i també pleguem més tard. Això té unes conseqüències brutals a nivell personal, laboral i social que afecten la natalitat, la productivitat dels treballadors, la participació democràtica, l'educació dels infants i la salut, entre d'altres factors". Així s'expressa el promotor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, Fabián Mohedano, aprofitant la II Segona Setmana dels Horaris que se celebra aquests dies a Catalunya per conscienciar sobre la necessitat de racionalitzar el nostre temps diari. En una conferència aquest dimecres, Mohedano ha previst que el 2016 serà l'any d'una reforma legal que ara sembla tan "impossible" com "necessària".

Els promotors de la Iniciativa per a la Reforma Horària van començar a treballar el 2014 amb una campanya de presentació per defensar l'establiment d'horaris més racionals a Catalunya i enguany han passat a la sensibilització social, amb campanyes de difusió de bones pràctiques en empreses i administracions. Sota aquest impuls, es va constituir una comissió al Parlament que estudia aquesta reforma, que s'hauria de començar a traduir en canvis legislatius a partir de l'any vinent. "De moment, no hi ha fissures en els tots els grups parlamentaris en donar suport a tot el que defensem", celebra Mohedano.

Els impulsors de la reforma comparen les seves reclamacions amb la introducció de l'euro o la llei del tabac, canvis que van posar fi a hàbits molt interioritzats socialment com l'ús d'una moneda o la costum de fumar en espais públics i que van patir modificacions dràstiques en molt poc temps. "Es tracta d'utilitzar palanques, com els horaris escolars, de l'administració pública o de les empreses per provocar un canvi en cadena", ha defensat Mohedano durant una conferència organitzada per l'Associació d'Empresaris de l'Hospitalet i el Baix Llobregat.

En aquest sentit, l'impulsor de la reforma assenyala que "nosaltres defensem que cadascú faci el que vulgui. Però ara mateix, és impossible que decidim dinar a les 13 hores i sopar a les 19h, ja que la resta d'horaris no funcionen així i ens toca anar a buscar els nens a assignatures extraescolars a les 20h o ens posen una reunió de feina a l'hora de dinar. Per això, volem flexibilitzar els horaris perquè hi hagi un canvi de tendència general".

Els grans reptes de la iniciativa, que ha rebut el suport del Govern, els agents socials i organitzacions del tercer sector, són recuperar les dues hores de desfasament en relació amb els horaris de la resta del món, adoptar el fus horaris que correspon a Catalunya per la seva situació geogràfica, però sobretot "impulsar una nova cultura del temps a les organitzacions a favor de models més eficients i productius". Segons Mohendano, tot això revertiria definitivament en una millor productivitat i facilitaria la conciliació de la vida personal i laboral dels catalans.