La Mostra vol generar "un clima i un ambient de muntanya" a Figueres aquest gener

El Centre Excursionista Empordanès organitza, del 19 al 27 de gener, la 23a edició de La Mostra de Muntanya i Aventura

Miquel Mas i Marc Subirana han fet el cim del Latok Thumb. | CEE

Miquel Mas i Marc Subirana han fet el cim del Latok Thumb. | CEE / ll.r. figueres

Lluís Ribera

Lluís Ribera

La 23a edició de La Mostra de Muntanya i Aventura se celebrarà a Figueres entre el 19 i el 27 de gener amb ponències i visionats de protagonistes vinculats en l’esport extrem. Albert Baguer, membre del Centre Excursionista Empordanès, l’organitzador, explica que «l’objectiu és generar un clima i ambient de muntanya a la ciutat».

La Mostra oferirà projeccions de documentals i pel·lícules, presentacions de llibres, xerrades i exposicions fotogràfiques de muntanya a diferents seus i locals de la ciutat. Baguer destaca que «com a novetat, movem l’exposició fotogràfica de MontPhoto, habitual a La Cate, fins a la sala polivalent de l’Ateneu Empordà Obert». Aquest espai també serà el lloc on Eduard Sallent presentarà el llibre Aquell vol de papallones (dilluns 22, a les 19.30 h).

Un dels «plats forts» d’aquesta edició serà la presència dels alpinistes catalans Miquel Mas i Marc Subirana (divendres dia 19 a les 19 h, a La Cate), que parlaran de la primera ascens al Latok Thumb (6.380 m), considerada recentment per la revista Desnivel com una de les millors activitats alpines del 2023. «Podrem gaudir d’un vídeo sobre l’ascens de 35 minuts i posteriorment de la seva experiència en primera persona».

Una altra de les xerrades principals serà el divendres dia 26 (21 h, a La Cate) amb la presència de dos dels integrants d’Ocean Cats, entre els quals l’escalenc Sergi Franch. L’equip de tres remers es va proclamar campió, fa un any, de la Talisker Atlantic Challenge després de recórrer 5.000 km entre la Gomera i Antigua i Barbuda, a alta mar, sense assistència, ni escales i amb l’única propulsió dels rems. L’embarcació de rem, de 8 m de llargada, també va fer front a onades de 10-15 metres i es va trobar dofins, una balena i peixos voladors. L’Ocean Cats també farà una xerrada per a estudiants d’instituts, al Teatre Municipal El Jardí, el mateix dia (10 h).

Gas Mountain i patrimoni local

Els dos dissabtes de La Mostra (dies 20 i 27 a les 18 h a La Cate) projectaran «llargs i curtmetratges nacionals i internacionals amb activitats de primer nivell alpínistic, d’escalada i d’aventura», conclou Baguer. I, com cada any, s’apostarà pel talent de proximitat i s’ha convidat a l’associació d’amics senderistes Gas Mountain, que explicaran les seves descobertes del patrimoni local (dimecres 24 a les 20 h al Cercle Sport).

Al web www.cee.cat podeu consultar la programació sencera i el preu de les activitats, ja que n’hi ha de gratuïtes i d’altres al preu d’entre 3 i 5 euros.