30 anys sense Rafel Mora, el tècnic que va pujar La Casera de Figueres a primera

L'entrenadorde bàsquet llançanenc va morir en un accident de trànsit el 1994

Mora, a dalt a la dreta, amb l'equip de La Casera que va pujar a primera

Mora, a dalt a la dreta, amb l'equip de La Casera que va pujar a primera / ARXIU EMPORDÀ

Emporda.info

El passat 3 de gener es van complir 30 anys de la mort del carismàtic entrenador de bàsquet Rafel Mora i López, qui va dur, de forma històrica, l'equip de La Casera de Figueres a la primera divisió femenina. Estava afincat a Llançà i va morir el 1994 als 55 anys víctima d'un accident de trànsit. Segons publicava l'Empordà, en un article de Santi Coll, Mora circulava amb el seu vehicle en companyia de la seva esposa (Assumpció Torrent) i de la seva sogra, que van quedar ferides després que uns cavalls que eren a la carretera de Llançà, a l'alçada de Garriguella, li fessin perdre el control del cotxe. Rafel Mora i els seus familiars es dirigien a Plasència, on el seu fill Joan Carles jugava amb l'equip de Segona Nacional.

La notícia de la mort del conegut tècnic llançanenc va commocionar el món esportiu gironí, al qual havia estat vinculat durant tota la seva vida, així com el centre escolar de la Salle de Figueres, del qual n'era professor titular d'educació física.

Rafel Mora, amb el Valvi

Rafel Mora, amb el Valvi / Ajuntament de Girona. CRDI

Rafel Mora va néixer a Sant Cugat del Vallès el 6 de maig de 1938. L'esport del bàsquet va marcat la seva trajectòria personal. En el seu extens currículum com a tècnic, hi figura el meteòric ascens a la Divisió d'Honor femenina, la màxima categoria, aconseguit amb aquell històric equip que portava el nom de La Casera. Va ser el 21 d’abril de 1980 i La Casera va derrotar a les Irlandesas de Sevilla (74-44), assolint el campionat d’Espanya de segona divisió i amb Mora escollit com el millor entrenador del torneig.

Posteriorment, l'equip va passar a denominar-se Valvi i Adepaf-Caixa Girona. Entre mig, sota les ordres de Mora, el bàsquet femení figuerenc va escriure entre finals dels setanta i la dècada dels vuitanta, les pàgines més glorioses de la seva història. Mora va ser el descubridor de jugadores de la talla d'Anna Junyer, nomenada millor jugadora espanyola de tots els temps i que va obtenir tots els títols de clubs possibles, mundial inclòs; Roser Llop i tantes d'altres. Rafel Mora també va dirigir el combinat nacional juvenil i, durant una breu etapa, va entrenar el Valvi Girona a la Lliga ACB en la temporada 1988/89. Després de la destitució de Joan Maria Gavaldà, Mora es va fer càrrec de l'equip però no va poder evitar la derrota dels gironins en el play-off de descens contra el Breogán.

El 2018, Figueres va batejar el pavelló vell de la ciutat amb el seu nom, el mateix any que el nou es va dedicar a Roser Llop, que va morir el 2001.