El Pilotes per un Somriure i el Cabanes crearan una escola al sud del Marroc

L’ONG rosinca i el club de futbol cabanenc volen impulsar-la a Hassi Labied, perquè «els nens i les nenes de la zona tinguin un futur millor»

Jose Luis Martos –a la dreta–, a la reunió amb autoritats i el club de futbol local, al Marroc. | CEDIDA

Jose Luis Martos –a la dreta–, a la reunió amb autoritats i el club de futbol local, al Marroc. | CEDIDA / lluís ribera. roses/cabanes

Lluís Ribera

Lluís Ribera

L’equip rosinc i alhora ONG Pilotes per un Somriure i la Unió Esportiva Cabanes han iniciat els passos per crear una escola de futbol base masculina i femenina al sud del Marroc. La intenció és establir-la al poble de Hassi Labied, situat al desert del Sàhara, a 5 km de Merzouga i a tocar amb la frontera amb Algèria.

Jose Luis Martos, l’ànima del projecte, explica que «al sud del Marroc la situació és bastant més caòtica que al nord, en qüestió de desplaçaments i de mitjans per viure». Pilotes per un Somriure i el Cabanes implantarien l’escoleta a l’Athletic Hassi Labied, club que ja existeix. La intenció és posar-la en marxa a finals del 2024 i estaria encapçalada per entrenadors de la zona. «Serà la primera escola de formació de futbol al sud del país. L’objectiu és que els nens i les nenes de la zona tinguin un futur millor, que facin esport que no estiguin a la carretera buscant altres mitjans per subsistir».

Suport de les institucions

Martos s’ha reunit, aquest mes, amb les autoritats locals, entre els quals representants de Merzouga -Hassi Labied hi pertany. «Les reunions han estat força bones, correctes i cordials i el projecte sembla que tindrà un llarg recorregut. Ara, estem amb tràmits amb el consolat del Marroc a Girona», explica el rosinc. El projecte té el suport de la Federació Catalana de Futbol i del Consell Comarcal de l’Alt Empordà.

1.500 pilotes per al Marroc

La trobada va tenir lloc en el desenvolupament del ral·li solidari Maroc Challenge, celebrat de l’1 al 9 de desembre entre Nador i Merzouga. El Pilotes per un Somriure GTR hi va prendre part amb el pilot Jose Luis Martos, que hi participava per sisè cop, i la copilot Lidia de la O. Tal com és habitual, l’equip va repartir pilotes durant el trajecte als pobles més desfavorits, entre els quals Hassi Labied. En aquest cas, en van donar 250, aconseguides per la UE Cabanes i els ajuntaments de Roses i de Cabanes, i ja n’han cedit 1.500 els últims anys.