Bru Freixa, el pilot que vola en els circuits de karts

El peraladenc, de 13 anys, ha estat campió de l’Open d’Osona i tercer del campionat català

El peraladenc Bru Freixa, en plena competició de karts. | EMPORDÀ

El peraladenc Bru Freixa, en plena competició de karts. | EMPORDÀ / lluís ribera. peralada

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Anar al Karting d’Empuriabrava en una festa d’aniversari ara fa quatre anys va ser el punt de partida perquè el peraladenc Bru Freixa Teixidor s’enganxés en el motor i a l’asfalt. Ara, té 14 anys –acabats de fer– i està consolidat entre els millors pilots en karts de lloguer de 4 temps. També ja ha tastat els de competició, de 2 temps, on té molt camí per recórrer.

Aquest desembre, s’ha proclamat campió de l’Open d’Osona de karts en la categoria de Promoció, per davant Marc Beltran i Nil Cardenas. Aquest guardó, juntament amb una prova guanyada al Kartòdrom de Batalha (Portugal), col·loquen Freixa com el millor pilot nacional amateur júnior –i de pistes a l’aire lliure– de la qualificació del campionat Sodi World Series amb karts de lloguer.

A més, al novembre, també va aconseguir una meritòria tercera posició final en el Campionat de Catalunya de competició, celebrat a Móra d’Ebre (Tarragona), per darrere de Lucas Mariconda i Aleix Piñera. En la Sodi World Series, està situat en el quinzè lloc –d’entre 1.117 pilots– dins de la categoria internacional de pistes d’aire lliure.

Freixa va començar a córrer de forma amateur el 2021 en campionats de resistència de 4T i aquest any s’ha centrat en les proves de l’Open d’Osona. El competidor altempordanès, que destaca per la velocitat, explica que aquesta temporada «hem assolit els objectius, estic content i m’ho he passat molt bé».

De moment, no ens volem marcar cap objectiu, ja que estem en un moment on toca aprendre, però, si pogués escollir, m’agradaria anar cap als GTs (carreres de Gran Turismo)

A la temporada vinent, té la intenció de córrer proves del campionat català, estatal i europeu (Euro Series) de competició amb l’equip RC2. Competir per Europa incrementa les despeses, però és previst que Freixa, en funció dels patrocinadors, estigui a la prova continental que se celebrarà a Zuera (Saragossa).

Rècord a Empuriabrava

Freixa pot arribar a una velocitat punta de 130 km/h amb el kart: «No tinc por, per mi portar el kart és disfrutar», confessa. Sol entrenar en els kàrtings de Vic i d’Empuriabrava, on té el rècord absolut amb karts de lloguer (1:47). Els pròxims dies es prepararà al Vendrell (Tarragona) i a Chiva (València). Quan no trepitja l’asfalt, entrena a casa amb un simulador de circuits a través d’un volant i d’un ordinador.

Freixa, estudiant de 3r d’ESO a l’Institut de Peralada, recorda que «la meva família, tant per part de pare (Alfons) com de mare (Íngrid), ens ha agradat sempre el món del motor i de ben petit seguíem totes les curses de MotoGP». El seu referent és Xavier Puigdelliura, que ha estat campió de la Fórmula Catalunya: «Sempre ha estat al meu costat i ha cregut en mi. Tot i que no sigui un gran campió de la Fórmula 1, des que estic en el món dels karts m’ha ensenyat molt».

Per on passa el futur de Freixa, pel motociclisme o l’automobilisme? «De moment, no ens volem marcar cap objectiu, ja que estem en un moment on toca aprendre, però, si pogués escollir, m’agradaria anar cap als GTs (carreres de Gran Turismo)», desitja.