Laia Palomeras, la millor reconversió de la Unió del 2023

La futbolista del Figueres ha marcat 29 gols aquest any després de passar de defensa a davantera

Laia Palomeras, després d’un partit d’aquest 2023 amb el Figueres. | LLUÍS RIBERA

Laia Palomeras, després d’un partit d’aquest 2023 amb el Figueres. | LLUÍS RIBERA / lluís ribera. figueres

Lluís Ribera

Lluís Ribera

En el primer minut que la van posar com a davantera va marcar un gol. Era el gener d’aquest any, contra el Sant Gabriel B, a l’Estadi de Vilatenim, i Laia Palomeras trepitjava l’àrea rival gairebé per primer cop a la seva vida. La futbolista del Figueres, de 22 anys, sempre havia estat defensa i en el duel contra les barcelonines els entrenadors Quim Cruset i Eloi Bordas van optar per situar-la en punta a conseqüència de les baixes ofensives que tenia l’equip. Millor impossible.

Palomeras no havia marcat cap gol a la primera volta. De fet, encara no s’havia estrenat com a golejadora en els tres anys que portava a la Unió i va acabar la temporada 2022/23 amb 13 gols a Primera Catalana. Els tècnics ja no l’han tret més de davant i el seu idil·li amb el gol continua. En aquest exercici ja en duu 16, una xifra que li permet ser la copitxitxi de la lliga amb els mateixos gols que Alex Alcaide, de l’Europa B. «Per res del món m’hauria imaginat ser pitxitxi. Sempre he estat defensa, jugant ben enrere, de central i de lateral», confessa. En tot el 2023, acumula 29 gols.

«Per res del món m’hauria imaginat ser pitxitxi. Sempre he estat defensa, jugant ben enrere, de central i de lateral»,

Laia Palomeras

— Futbolista del Figueres

Palomeras recorda que el primer dia que li van dir que la situarien de davantera «tothom va flipar». En el minut 1 contra el Sant Gabriel B va marcar després de combinar una paret amb Tania Moreno. Dels 29 que ha anotat de gener a desembre es queda amb aquest. S’atreveix a pronosticar un nombre de gols a final de la temporada? «No, que n’hagi marcat 16 ja és molt (riu)».

Palomeras es considera una punta «amb molta velocitat». Quan ara li pregunten de què juga «dic davantera, però em costa, m’ho he de pensar perquè sempre havia dit defensa».

Jugar amb nens amb sis anys

Palomeras viu a Figueres i va començar a jugar a futbol als benjamins del Sant Pere Pescador, amb nens. Tenia sis anys, estudiava a l’escola santperenca i amb els companys es van inscriure al club groc-i-negre. «A l’escola sempre jugàvem a futbol i tota la classe ens hi vam apuntar», recorda.

L’Estartit i el Cabanes serien els seus següents clubs abans d’iniciar una segona etapa al Sant Pere Pescador, en el darrer any de l’equip femení a Primera Nacional (2019/20). L’estiu de 2020 va fitxar pel Figueres.

Actualment, les unionistes són sisenes de Primera Catalana. El líder, el Can Parellada, el tenen a 14 punts. «L’objectiu és acabar entre les quatre-cinc primeres i poder jugar la Copa Catalunya», desitja. Palomeras subratlla que «aquest any podem competir molt millor, la plantilla és més àmplia i als entrenaments som més». En els darrers mesos han fitxat dues jugadores d’una categoria superior, Preferent: Carla Monturiol (Porqueres) i Yessi Mariages (Girona).

Queda molt per fer en el femení

Palomeras es fixa en la blaugrana Aitana Bonmatí. No sol mirar partits des del sofà, prefereix veure’n en directe a l’estadi i segueix el Figueres masculí. «M’agrada molt jugar, però em costa veure’n per la televisió». El Figueres femení es va crear el 2019, competeix a la sisena categoria i entrena dos dies a la setmana. Sobre l’evolució del futbol femení, considera que «s’ha avançat en equips com el Barça, però a la resta encara queda moltíssim per fer», conclou.