La MItja de Figueres es consolida i acull un rècord nacional

La 7a edició de la cursa rep més de 1.100 participants i s'obre més que mai arreu d'Espanya i la Catalunya Nord

Roger Illa

Roger Illa

El 2023 és l'any de la consolidació de La Mitja de Figueres com una cursa atractiva arreu de Catalunya, Espanya i fins i tot més enllà del Pertús. Aquest cap de setmana s'ha disputat la 7a edició de les diferents categories del certamen, sent les dues proves d'aquest diumenge el matí els recorreguts estrella. Si dissabte va ser el torn de «La Menuda», que va acollir uns 250 nens i nenes de fins a 11 anys, i la cursa adaptada, amb una cinquantena d'inscrits, el diumenge ha sigut el torn de les curses de 10 quilòmetres i de la mitja marató (21 quilòmetres).

Enguany, uns 850 corredors i corredores han participat en les proves llargues. Entre aquests hi ha hagut assistents locals, molts dels quals han assistit a totes les edicions, però també hi ha hagut atletes que han vingut de diferents punts del país per assistir a la prova. A més, s'han inscrit uns 150 corredors de la Catalunya Nord, tal com ha remarcat Francesc Pous, director de La Mitja, que també ha afirmat que "la cursa s'està obrint, ja no és una cursa comarcal o provincial".

Els participants en l'inici de la cursa.

Els participants en l'inici de la cursa. / JORDI BLANCO

Una edició de rècord

El gran protagonista de la jornada ha sigut un letó afincat a Lloret de Mar, Dimitrijs Serjogins. L'atleta s'ha proclamat guanyador de la mitja marató amb un temps d'1:04:21. La xifra representa el millor temps mai registrat a la prova en les set edicions de La Mitja, però la fita ha transcendit més enllà dels registres de la cursa figuerenca: el temps ha marcat un nou rècord de Letònia de mitja marató. El registre ha baixat en un segon l'anterior plusmarca.

En la prova de 10 quilòmetres s'ha imposat l'atleta berguedà Xavi Tomasa, bicampió de Marató de Catalunya, amb un temps de 30 minuts i 38 segons. La marca també ha superat l'anterior rècord de la prova. La mitja marató femenina l'ha encapçalat Ariadna Fenes, plusmarquista andorrana, amb un temps d'1:20:00, mentre que els 10km femenins els ha dominat Cristina Silva i un temps de 35 minuts i 15 segons.

La sortida de la cursa, al costat de la Torre Galatea.

La sortida de la cursa, al costat de la Torre Galatea. / JORDI BLANCO

Balanç molt positiu

Francesc Pous ha expressat la satisfacció de l'equip organitzatiu amb la participació de la jornada i ha considerat que s'ha fet "un salt qualitatiu" pel que fa als temps registrats en les proves. Pous ha explicat que es veu un "interés creixent" en La Mitja de Figueres: "Els atletes ens diuen que és un circuit molt ràpid, cada cop participen atletes més coneguts dins el panorama popular català".

De la mateixa manera, el director ha volgut remarcar que tant les proves de dissabte com les de diumenge han contribuït a "posar Figueres en l'epicentre de l'atletisme popular a les comarques gironines".

Dimitrijs Serjogins en l'arribada a la meta.

Dimitrijs Serjogins en l'arribada a la meta. / JORDI BLANCO

Aquests són els podis en les quatre categories:

CATEGORIA MITJA MARATÓ:

General:

1- DIMITRIJS SERJOGINS, del club La Sansi, amb un temps d'1:04:21.

2- CARLES MONTLLOR VEGAS, del LEA La Blanca, amb un temps d'1:07:57.

3- MOURAD MOUNIM NAAMAN, del club Ironwill Barcelona, amb un temps d1:08:55.

Femenina:

1- ARIADNA FENES ARENY, del club Ironwill Barcelona, amb un temps d'1:20:00.

2- ELISABET MARTÍN ALMANSA, del CA Granollers, amb un temps d'1:23:38.

3- KITIJA VALTERA, atleta indepenent, amb un temps d'1:26:14.

CATEGORIA 10 QUILÒMETRES:

General:

1- XAVI TOMASA SERRANO, del club Ironwill Barcelona, amb un temps de 30:38.

2- ABDESSAMAD AIT RAHOU, atleta independent, amb un temps de 31:05.

3- GERARD BOU CAPDEVILA, del club Running 66, amb un temps de 31:06.

Femenina:

1- CRISTINA SILVA FELIU, del club Ironwill Barcelona, amb un temps de 35:15.

2- VALERIE REYNAL, del club RBC 66, amb un temps de 36:02.

3- SILVIA SEGURA PARRA, del club Ironwill Barcelona, amb un temps de 37:09.