Max Verstappen acomiada la temporada 2023 de Fórmula 1 amb una victòria més

Mercedes aconsegueix la segona posició en el mundial de constructors

Verstappen ha acabat en el podi dels grans campions

Verstappen ha acabat en el podi dels grans campions / Europa Press

Max Verstappen acomiada la temporada 2023 de Fórmula 1 amb una victòria més en el seu palmarès amb la seva victòria a Abu Dhabi, amb Charles Leclerc i George Russell com a encarregats de completar el darrer podi de la temporada.

Sortida més complicada de l'habitual per a Verstappen, que s'ha passat una volta sencera tancant trajectòries davant Leclerc. Però un cop superat el llindar del primer gir, ha tornat la demostració de superioritat usual de l'holandès, i ha imposat un marge d'aproximadament tres segons fins a l'hora de la parada, que després s'han ampliat fins als sis. Fins i tot ha demanat a l'equip que donessin preferència a la segona parada del seu company d'equip abans que a la seva. Tot i això, la resta de la graella s'ha mantingut compactada durant gairebé tota la cursa, i a la meitat del gran premi encara no hi havia pilots doblats.

El focus ara es posava en els contendents pel podi, George Russell perseguia a Leclerc amb molt bon ritme, Lando Norris volia acotar la distància amb el seu compatriota, mentre que Oscar Piastri es desvania i deixava pas a l'altre Red Bull per atacar als dos britànics que optaven a tancar el podi.

Amb el mundial de constructors encara obert, Mercedes apuntava a arrabassar la segona plaça a Ferrari, que encoratjaven a Carlos Sainz, que havia patit durant tot el cap de setmana per esprémer el seu monoplaça. De fet, el divendres, sessió marcada per la participació de pilots reserva i pilots de Fórmula 2, Robert Shwartzman, pilot reserva de Ferrari, va acabar a poques dècimes del madrileny. Un altre dels joves talents que va destacar a la sessió, va ser Felipe Drugovich, pilot reserva d’Aston Martin que va assegurar la segona plaça dels lliures, molt per davant de Lance Stroll, que finalment ha arribat en la desena plaça.

A Mercedes, Toto Wolf entrava a la ràdio per encoratjar Lewis Hamilton en diverses ocasions, per arrabassar la segona plaça del mundial de constructors a Ferrari. Russell estava en la tercera, batallant amb Sergio Pérez, que acumulava una sanció de cinc segons per un toc amb Norris a la volta 47. Un cop Pérez ha passat al britànic, Leclerc l'ha arribat a deixar passar per intentar frenar al Mercedes, però el mexicà no ha aconseguit 5 segons d'avantatge de manera que la segona plaça del mundial serà per les Silver Arrows amb 409 punts, davant els 406 de l'escuderia italiana. També ha anat en favor dels Mercedes l'error d'estratègia per a Ferrari, que estava a prop de fer un intent d'una sola parada amb Sainz, però que haver posat dos compostos durs, no els ha permès rematar la jugada, i finalment han entrat en els darrers girs i ha retirat el monoplaça.

Yuki Tsunoda ha estat un dels noms destacats del Gran Premi, que ha arribat a liderar la cursa durant unes quantes voltes, en l'últim ball del seu director d'equip, Franz Tost, que ha anunciat avui mateix, la seva retirada després de 18 anys al capdavant d'Alpha Tauri (des que Minardi es va convertir en Toro Rosso). De fet, el japonès, juntament amb Esteban Ocon, han estat els dos únics pilots en acabar la cursa amb una sola parada. El d'Alpha Tauri en la vuitena plaça, després d'una lluita d'infart amb Hamilton a l'última volta, en la que el Mercedes avançava el d'Alpha Tauri, però el cotxe li donava una fuetada, permetent que Tsunoda recuperés la seva posició.

Fora del podi, i per darrere de Pérez, han arribat els dos McLaren en formació, Norris per davant Piastri, amb Fernando Alonso darrere. Fora del top 10, Daniel Ricciardo, que no ha pogut donar un darrer punt per l'equip, que hauria passat a Williams en el mundial de constructors, per darrere, Ocon i Pierre Gasly, seguits per Alexander Albon, Nico Hülkenberg, Logan Sargeant, Guanyu Zhou, Valtteri Bottas i Kevin Magnussen.

El mundial de pilots; Verstappen, líder distingit amb 575 punts, seguit per Pérez amb 285, i tercer Hamilton amb 234, Alonso ha salvat la quarta plaça, seguit per Leclerc, Norris i Sainz, amb Russell a la vuitena, i el millor rookie Piastri, just darrere. El top 10 el tanca Stroll, seguit per Gasly i el seu company d'equip, Albon, Tsunoda, i Bottas, i tancant la classificació, Hülkenberg, Ricciardo, Zhou, Magnussen i Liam Lawson, amb dos punts, un més que Sargeant, que queda per davant de l'únic pilot que no ha puntuat aquesta temporada, Nyck De Vries.

Red Bull triomfa

En la classificació d'equips; victòria fàcil per Red Bull amb 860 punts davant dels 409 de Mercedes i els 406 de Ferrari. Per darrere Mercedes, Aston Martin i Alpine, que han acabat davant Williams, Alpha Tauri, Alfa Romeo i Haas.

Amb 19 victòries aquesta temporada en el palmarès de Verstappen, ja en suma 54. Només Michael Schumacher i Lewis Hamilton tenen més victòries que l'holandès, que ha celebrat la seva temporada rodona a Red Bull amb dònuts a la pista, després d'unes paraules d'agraïment per Franz Tost, que va ser el seu Team Principal en el seu any de debut el 2015, un any abans de passar a Red Bull. Una temporada que serà difícil de repetir per a l'escuderia austríaca, que suma 6 campionats mundials de constructors (2010, 2011, 2012, 2013, 2022, 2023) i 7 de pilots (quatre per Sebastian Vettel i 3 per a Vertsappen).