Reconeixement internacional per al model sostenible implantat al Mundial de vela de Sant Pere Pescador

El jurat d’experts destaca el poder de sensibilització ambiental d’un esdeveniment que ha creat un innovador model d’organització de regates

Una imatge del Mundial de vela de Sant Pere Pescador

Una imatge del Mundial de vela de Sant Pere Pescador

Emporda.info

El projecte d’experiència sostenible del campionat del món d’Optimist, que es va celebrar a Sant Pere Pescador, al càmping La Ballena Alegre, el passat mes de juny, ha estat nominat com un dels quatre finalistes del prestigiós premi World Sailing 11th Hour Racing Sustainability Award. Es tracta del major reconeixement d’àmbit mundial en la sostenibilitat del medi marí, al qual hi opten totes les iniciatives globals de sostenibilitat del món de la vela i la indústria nàutica.

El jurat dels premis, format per jutges internacionals, ha reconegut l’impacte del projecte “Sustainable Experience”, desenvolupat entre els 260 joves regatistes vinguts dels cinc continents, que van participar al campionat del món a Sant Pere Pescador. Durant la seva estada a la Costa Brava van participar activament a diverses activitats relacionades amb la sostenibilitat. Amb l’eix vertebrador de l’Agenda 2030 i els ODS, s’hi van desenvolupar tallers, accions, i espectacles que incloïen la difusió de projectes de protecció del nostre entorn pesquer, projectes de regeneració de gorgònies i reforestació de posidònia al Cap de Creus, de regeneració de sèpies i pops a la badia de Roses, de protecció d’espècies a la platja de Sant Pere Pescador, de recuperació del patrimoni amb Empúries a tocar de la seu del campionat i de sensibilització mediambiental arreu del territori, amb un espectacle que visitarà més de trenta municipis fins a l’estiu del 2024.

També s’hi van fer accions de responsabilitat social amb jornades de navegació per a nenes i nens amb discapacitat, amb accions de reciclatge i reutilització de materials nàutics, amb vaixells i vehicles motoritzats de manera sostenible, la celebració del campionat de vela virtual sota el concepte d’aprendre jugant i la sensibilització tot aprofitant la força de la música amb la cançó oficial del campionat, entre d’altres. Un esdeveniment que es va convertir en el primer campionat mundial de vela infantil que ha dut a terme un compliance penal, com a eina de promoció de l’ètica en l’esport. El jurat dels premis ha destacat els valors d’aquesta iniciativa, com son la seguretat integral dels menors, el tracte igualitari i digne, i el respecte pel medi ambient i joc net.

Quatre projectes i un guanyador que es decidirà per votació

El resultat de l’experiència sostenible ha estat haver creat un innovador model d’organització de regates, com a llegat de l’esdeveniment, tot convertint el propi esdeveniment esportiu en una eina de sensibilització mediambiental. Aquest valor l’ha fet mereixedor de ser finalista als guardons, juntament amb altres tres projectes seleccionats de tot el món: un projecte d’empoderament de la dona al món de la navegació nascut al Regne Unit, un estudi promogut a França sobre l’evolució del fitoplàncton marí i un projecte italià de construcció de vaixells amb materials reciclats. El guanyador es decidirà per les votacions d’un panell d’experts i les dels usuaris que votin online entre el 18 i el 30 d’octubre.

Un impacte econòmic superior als 13 milions d’euros

L’estudi d’impacte econòmic de la celebració del campionat del món d’Optimist va deixar una xifra superior als 13 milions d’euros, en un territori que per les seves característiques meteorològiques i capacitat organitzativa s’ha posicionat com una referència mundial per la pràctica dels esports nàutics. L’organitzador d’aquest campionat, el Club de Vela la Ballena Alegre, ja treballa per acollir l’any vinent els campionats del món de la categoria F-18 Catamarà i el de Windsurf. El projecte ha comptat amb el suport de la Fundació Barcelona Nàutica i el Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava.

TEMES