Verstappen ja és tres vegades campió del món abans de la cursa de diumenge

Primera victòria per Piastri, amb la participació de tres Safety Cars

Max Verstappen a Losail. | AFP

Max Verstappen a Losail. | AFP

 No és ni diumenge, i Max Verstappen ja és tres vegades campió del món al Gran Premi de Quatar, sense ni tan sols guanyar l'Sprint. L’holandès, impossible d’atrapar en punts, ja tanca el resultat de la temporada després de superat les 10 victòries consecutives, i entrar al club exclusiu d’Ayrton Senna i Sebastian Vettel, amb els seus tres primers mundials de manera consecutiva. I el de Red Bull n’ha tingut prou en acabar segon en una cursa, molt marcada per la degradació, i que ha afavorit l’estratègia dels pilots que han optat pel pneumàtic medi.

L’avantatge en els primers revolts, però, eren pels que duien gomes toves. George Russell es posava segon, sortint quart, els dos Ferrari avançaven a Verstappen, i Lance Stroll guanyava tres posicions. Però l’acció a pista s’ha aturat per un accident de Liam Lawson, encara en substitució de Daniel Ricciardo, que patinava a la segona corba, amb problemes de grip, i acabava fora de la cursa, donant pas a un Safety Car.

De nou avantatge pels pneumàtics tous, amb Russell que passava a l’australià en la primera frenada com un míssil, per encapçalar la Sprint. Lando Norris, que havia caigut a la sisena, es protegia de Fernando Alonso. Però de nou, una petita pausa que semblava donar aire a les gomes toves, encara amb dubtes per arribar al final, amb una virolla de Logan Sargeant que acabava també a la grava.

Volta sis, i tornava l’acció a la pista, i nova avantatge pels Ferrari, que atacaven a Oscar Piastri. Però el de McLaren aguantava per l’interior. Stroll també atacava a Lewis Hamilton, i Alonso li tornava la jugada a Esteban Ocon. Ha estat llavors quan els pneumàtics médis han entrat en temperatura, i s'apropaven als qui els havien pres la posició. Verstappen avançava Charles Leclerc ja abans de la primera frenada, i abans d’acabar la volta, també passava a Carlos Sainz, i s’encaminava a la persecució de Piastri.

Però l’australià entrava a la zona de DRS amb Russell, i avançava el britànic una volta més endavant. Per darrere, Sergio Pérez i Hamilton passaven a Pierre Gasly, i Norris li feia un exterior gairebé insultant a Leclerc, aprofitant l’avantatge de les gomes medies. Però, de nou, un incident aturava l'acció en pista.

Ocon passava a Nico Hülkenberg que tancava el Top 10, però se n’anava llarg a la corba. Per l’interior arribava Pérez, que seguia la seva línia. Però Ocon no volia cedir la posició, així que tornava a la seva traçada, estrangulant l’alemany cap al Red Bull. El pilot de Haas intentava aixecar el peu del pedal del gas per sortir de la situació, però ja era massa tard, i Ocon topava amb ell, acabant amb la cursa dels dos, i també amb la de Pérez, donant pas a un altre Safety Car

I una altra rellançada, amb Russell que demanava passar pel box. Tot i això, el britànic tornava a tenir un lleuger avantatge a la ressortida, però que no li servia de res. De fet, Verstappen l’avançava a la volta següent. Leclerc també volia treure suc a les gomes i atacava a Norris en la frenada. Gasly, però, no podia fer res contra l’atac de Hamilton, i acabava perdent la plaça. El britànic també avançava a Alonso i entrava a la zona de DRS dels Ferrari.

Per davant, Piastri tenia dos segons de marge amb Verstappen a una volta del final, i aconseguia mantenir la distància per sumar la seva primera victòria, d’Sprint en la seva primera temporada a la Fórmula 1, i amb una Pole Position també al sac. El seu company d’equip també entrava al podi, i deixava Russell enrere. Hamilton per la seva part també aprofitava el darrer gir per avançar uns Ferrari que rodaven en 1.30, mentre que els dos primers estaven en els 1.25.

Sainz ha acabat finalment en la sisena plaça seguit per Leclerc i Alex Albon, amb Alonso a la novena i Gasly tancant el Top 10. Per darrere, han acabat Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Kevin Magnussen, i Guanyu Zhou, amb els DNFs de Hülkenberg, Ocon, Pérez, Sargeant i Lawson.